Intel представи своя първи процесор за алгоритмите с елементи на изкуствен интелект

0
486

Чипът Springhill е разработен за големите дата центрове, в които се използват процесорите на Intel от 10-то поколение. Springhill се базира на разработките на израелските стартъпи, закупени от процесорния гигант през последните две години.

Процесорът Intel Nervana NNP-I (Springhill) е създаден в завода в Хайфа, Израел и се базира на фамилията процесори Ice Lake от 10-то поколение. Чипът се произвежда чрез 10 нанометров технологичен процес. Той може да обработва големи масиви данни с минимална консумация на електрическа енергия. Именно подобни характеристики са необходими за тренирането на невронните мрежи.

Новия чип допълва възможностите на сървърните процесори Intel Xeon и дава възможност за справяне с големия ръст на специфичните сложни изчисления в областта на изкуствения интелект. Facebook вече започна използването на новия продукт, съобщи Reuters.

„За да постигнем повсеместното разпространение на ИИ ние трябва да решим проблема с огромния обем получавани данни и да се убедим, че компаниите и организациите имат всичко необходимо за да обработват постъпващите данни в реално време“ – заяви Навин Рао, генерален мениджър на отдела Intel Artificial Intelligence Products Group. „Компютрите имат нужда от хардуерно ускорение за комплексното прилагане на изкуствения интелект“.

Новият чип на Intel е създаден след редица инвестиции в Habana Labs, NeuroBlade и други млади израелски компании.

Счита се, че ИИ ще промени нашия живот значително повече от появата на смартфона и дори от изобретяването на колелото и барута.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за