Intel представи спецификацията на интерфейса Thunderbolt 4

0
695

На осми юли 2020 година Intel официално публикува спецификацията на интерфейса Thunderbolt 4, внедряването на който се очаква да започне с мобилните процесори Tiger Lake. Новият стандарт както и Thunderbolt 3 е с пропускателна способност 40 Gb/s, но има редица нови неща. Thunderbolt 4 се очертава да стане най-универсалният интерфейс за компютърната периферия и най-различни други устройства с бърз обмен на данни.

Thunderbolt 4 интерфейсът продължава да използва USB Type-C порта и ще бъде съвместим с USB4, DisplayPort и всички останали версии на USB. Естествено, за повечето USB устройства ще бъде необходим преходник с USB Type-A конектор.

Стандартът Thunderbolt 4 е безплатен за производителите, които не могат да си произведат собствени контролери и периферия с неговата поддръжка. Но за получаването на сертификат устройството трябва да отговаря на редица изисквания:

  • Да поддържа извеждането на изображения на два монитора с 4К резолюция или на един 8К монитор
  • Скорост на работа при PCI-E протокола – 32 Gb/s
  • Да поддържа работата на док станция с четири Thunderbolt 4 порта
  • Минимум един Thunderbolt 4 порт да се използва за зареждане, като за лаптопите трябва да бъде осигурена 100 W мощност
  • При включването на периферия към Thunderbolt 4 порта компютърът да излиза от хибернация
  • Да се предвиди защита от Direct Memory Access атаките

Разрешава се използването на кабели с дължина до 2 метра, а в бъдеще ще може да се ползват оптични кабели с дължина от 5 до 50 метра. Intel вече анонсира контролерите JHL8540 и JHL8340 с поддръжката на Thunderbolt 4 за десктоп компютри и лаптопи, както и чипа JHL8440 за различната периферия и аксесоари. Мобилните процесори Tiger Lake имат собствен вграден Thunderbolt 4 конторлер.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари