fbpx
2.9 C
София

Intel представи чиповете Xeon Max: първите в света х86 процесори с интегрирана HBM памет

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Intel официално представи новата фамилия процесори Xeon Max, в които е интегрирана бърза HBM2e памет, които според процесорния гигант са първите CPU в света в които има вградена HBM  памет с много висока скорост за обмен на данните. Итересно е, че досега тези чипове бяха познати по кодовото име Sapphire Rapids HBM и трябваше да излязат много по-рано, но Intel се забави. Новите процесори разполагат с до 56 ядра с поддръжката на до 112 нишки, като техният TDP е на ниво 350 W. Новите процесори на Intel са предназначени преди всичко за високопроизводителни сървърни компютърни системи.

Процесорите Xeon Max използват EMIB интерфейса, с помощта на който се обединяват четирите кристала с процесорни ядра плюс поставеният на същата подложка кристал с 64 GB високоскоростна HBM2e памет, разделена на четири клъстъра по 16 GB. Пропускателната способност на паметта е на ниво 1 TB/s. Всяко физическо ядро на процесора разполага с малко над 1 GB бърза HBM2e оперативна памет.

Ключова особеност на сървърните процесори Xeon Max е поддръжката на интерфейсите PCIe 5.0 и CXL 1.1. Интересно е, че HBM2e паметта може да се използва както като допълнителен кеш, така и като допълнителна оперативна памет. По този начин става възможно изграждането на компютри без нито една плочка оперативна памет, като тази система ще разчита само на HBM паметта и се очаква да бъде с много висока производителност.

Intel подчертава, че консумацията на Xeon Max е с 68% по-ниска в сравнение с процесорите AMD Milan-X при сходна производителност. Тези чипове поддържат новите процесорни инструкции AMX, които ускоряват алгоритмите с елементи на изкуствен интелект и са 8х пъти по-бързи в сравнение с инструкциите AVX-512 при математически операции с INT8 и INT32 числа.

Производителят обръща внимание и че Xeon Max са 5 пъти по-производителни в някои видове операции в сравнение с Intel Xeon 8380 или AMD EPYC 7773X (Milan-X с технологията 3D V-Cache). По време на презентацията Xeon Max бяха сравнени с модела AMD EPYC 7763, като според Intel, нейните нови процесори са 3,6 пъти по-производителни в сравнение с чипа на AMD.

А в сравнение със сървърните ускорители на изчисления NVIDIA A100 в тестовете MLPerf DeepCAM, новите Xeon Max са с около 20% по-бързи от конкурента.

Intel заяви, че сървърните процесори Xeon Max трябва да излязат на пазара през месец януари следващата година. Ключовите конкуренти на новите сървърни чипове са представените наскоро процесори AMD EPYC Genoa, които показаха много по-добри технически характеристики. По това време трябва да се появят и обикновените  Xeon Scalable от 4-то поколение (Sapphire Rapids), които нямат HBM буфер.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини