Intel представи Horse Ridge II, криогенен квантов контролен чип с две нови и много важни функции

2
1080

Миналата година Intel представи първото си поколение Horse Ridge криогенен контролен чип, който да помогне на квантовите компютри да станат по-комерсиално достъпни. Неговата цел е да контролира електрониката и връзките в квантовите компютри, за да намали сложността на контрола и управлението на квантови вериги.

Днес на Intel Labs Day 2020, гигантът представи следващото поколение на същия чип – Horse Ridge II

Използва се 22nm FinFet производствена технология. Функционалността му е потвърдена за работа на ниски температури – до 4 келвина. Подобрението е в две ключови области – способността за манипулиране и четене на състояния на кубит и способността да се контролира потенциалът на дадени елементи от веригата, необходимо за преплитането на множество кубити.

Qubit readout

Това е функцията, която дава възможност да се прочете настоящото състояние на кубита. Благодарение на новата нея това може да се случва на самия чип, с много ниско закъснение, без да се съхранява голямо количество информация. Това води по-малко заемане на памет и по-ниска консумация на енергия.

Multigate pulsing

Тази функция представлява възможността за едновременен контрол върху потенциала на много кубит порти (градивната част на квантовите вериги). Това е важно както за ефективното прочитане на състоянието на кубитите, така и за преплитането и работата на множество кубити. Последното е от критична важност за скалирането на квантовите компютри.

Horse Ridge II разполага и с програмируем микроконтролер, който изпълнява допълнително филтриране на импулсите. Така ще се намали кръстосаният разговор между кубитите. Това е явление, при което сигнал, който се предава по една верига, създава нежелан ефект върху друга верига.

Intel планира да представи пълните технически спецификации на чипа по време на Международна конференция за твърдотелни вериги (ISSCC) през февруари следващата година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари