Intel

Intel се съобрази с мнението на обществеността и премахна от лицензионното споразумение всички забележки, направени от разработчиците на Debian.

От общите условия на потребителското споразумение е премахната частта, с която се забраняваше публикуването на бенчмарк тестове, показващи, че след инсталирането на обновявания на микрокода срещу хардуерните уязвимости Meltdown и Spectre, производителността на процесора осезателно се забавя. Сега текстът на лицензното споразумение е значително съкратен от 331 на 12 реда. Това вече е почти старото споразумение, което се използваше при разпространяването на .dat файловете на фърмуера.

Но разработчиците на Debian решиха да не бързат с инсталирането на новия микрокод в суперкомпютрите. Те решиха да изчакат обновяването на лицензното споразумение не само в сайта на Intel, но и във файловете с микрокодовете.

В същото време, ръководителят на проекта OpenBSD Тео де Раадт призова потребителите да изключат в BIOS поддръжката на технологията SMT (HyperThreading). За разлика от пачовете, които засега не могат да се справят с новите уязвимости TLBleed и T1TF, този подход решава всички проблеми с откритите досега хардуерни уязвимости. Но производителността на процесорите в този случай спада на практика двойно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари