Intel признава, че AMD изпреварва, но обещава агресивен обрат

4
1492

Битката сред настолните процесори между Intel и AMD е най-вълнуващата сред хардуер пазара от години, като някога неприкосновеното господство на Intel сега е под заплаха от възраждащата се AMD. Intel най-накрая призна, че губи пазарен дял от AMD.

Коментарите идват от Джейсън Греб, корпоративен вицепрезидент и генерален мениджър на Intel Cloud Platforms and Technology Group, който по време на глобалната технологична конференция на Citi, каза:

„Разрешихме проблемите с доставките през изминалите месеци, като след това се насочихме към пазара на мобилни процесори, и поради това губим пазарен дял в десктоп сегмента“.

Intel все пак не заявява изрично, че губи пазарен дял от AMD, но това се подразбира от коментарите на Греб, в които той също споменава, че компанията губи пазарен дял и в бюджетния мобилен клас и потребителските настолни процесори – областите, в които AMD се изкачва все по-устремено.

Наскоро AMD постигна огромен успех с пускането на своята серия процесори от трето поколение с обновената архитектура Zen 2, Ryzen 3000, която стартира с изключително впечатляващи продажби, макар и не без критика.

Доказателствата, че AMD превзема пазарния дял на Intel идват от статистики на големите световни онлайн и физически магазини за хардуер, като Intel не признава официално загубите.

В коментарите си, Греб не признава, че губят пазарен дял от AMD, заради по-атрактивните им предложения и по-добър баланс в съотношението между цена и качество, а по-скоро обвинява затрудненията в доставките през изминалите месеци.

Какъв отговор обмисля да предприеме Intel?

Както казва Греб, Intel ще се стреми да даде агресивен отговор и да опита да си върне изгубения пазарен дял. Това може би най-сетне ще засили конкуренцията в пазара на десктоп процесори, като през годините компанията се възползваше от доминантната си позиция и предлагаше несправедливо завишени цени, за това което предлага.

Intel обещават новите процесори Cascade Lake – X, които ще идват и с нов сокет, и предстои да видим през октомври, да предложат увеличение в производителността с 2.09 пъти спрямо Skylake-X.

Също така Intel обещава, че предстоящият процесор Core i9-9900KS ще получи турбо увеличение на скоростта до 5GHz за всички ядра.

За съжаление обаче, Intel няма да може да премине към чипове със 7 – нанометров технологичен процес преди 2021 г. – за разлика от AMD, която към момента има 7 nm процесори на пазара и това е едно от основните неща, които привличат потребителите.

С възраждащата се AMD и агресивните отговори на Intel, се надяваме най-сетне да има реална конкуренция на пазара на настолни процесори, която да донесе ползи преди всичко на потребителите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари