Intel призна, че няма да настигне AMD при 7nm чиповете преди 2021 година

11
1989

Intel реши да разкаже за проблемите си с изкарването на 10-нанометрови процесори на пазара. Също така призна, че няма да видим 7-нанометрови чипове на компанията преди 2021 година. AMD вече предлагат такива, като например AMD Ryzen 9 3900X.

Разкритията идват от изпълнителния директор на Intel, Bob Swan, на Fortune Brainstorm Tech конференцията в Аспен, Колорадо. Според него, амбицията за 2.7-кратно подобрение на плътността на транзисторите в 10nm чиповете, в сравнение с настоящите 14nm, е изиграло лоша шега.

“Във времена, когато става все по-трудно и все по-трудно, ние си поставихме по-агресивна цел. За да я изпълним просто ни отнема повече време.”, казва Swan.

Това забавя прехода от 14nm към 10nm технология, което накара хората да си помислят, че Законът на Гордън Мур (съосновател и бивш изпълнителен директор на Intel) е в историята, що се отнася до Intel. Той гласи, че плътността на транзисторите се удвоява на всеки две години. Това стои в основата на стратегията на Intel и е двигател на много иновации от миналото.

Забавянето при 10nm, води до забавяне и при 7nm. От компанията очакват да изкарат такива процесори през 2021-та, за да наваксат изоставането и да се върнат към кривата на Мур с двукратно увеличение.

Изглежда тази година най-накрая ще видим 10-нанометровите чипове на компанията. Има известна доза скептицизъм, по отношение на следващата крачка, след като AMD и Qualcomm вече използват 7nm процес за производство. Intel ще трябва да се постарае много, за да не се наложи да свиква с изоставането си за по-дълъг период от време.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари