Intel призна, че няма да настигне AMD при 7nm чиповете преди 2021 година

12
1905

Intel реши да разкаже за проблемите си с изкарването на 10-нанометрови процесори на пазара. Също така призна, че няма да видим 7-нанометрови чипове на компанията преди 2021 година. AMD вече предлагат такива, като например AMD Ryzen 9 3900X.

Разкритията идват от изпълнителния директор на Intel, Bob Swan, на Fortune Brainstorm Tech конференцията в Аспен, Колорадо. Според него, амбицията за 2.7-кратно подобрение на плътността на транзисторите в 10nm чиповете, в сравнение с настоящите 14nm, е изиграло лоша шега.

“Във времена, когато става все по-трудно и все по-трудно, ние си поставихме по-агресивна цел. За да я изпълним просто ни отнема повече време.”, казва Swan.

Това забавя прехода от 14nm към 10nm технология, което накара хората да си помислят, че Законът на Гордън Мур (съосновател и бивш изпълнителен директор на Intel) е в историята, що се отнася до Intel. Той гласи, че плътността на транзисторите се удвоява на всеки две години. Това стои в основата на стратегията на Intel и е двигател на много иновации от миналото.

Забавянето при 10nm, води до забавяне и при 7nm. От компанията очакват да изкарат такива процесори през 2021-та, за да наваксат изоставането и да се върнат към кривата на Мур с двукратно увеличение.

Изглежда тази година най-накрая ще видим 10-нанометровите чипове на компанията. Има известна доза скептицизъм, по отношение на следващата крачка, след като AMD и Qualcomm вече използват 7nm процес за производство. Intel ще трябва да се постарае много, за да не се наложи да свиква с изоставането си за по-дълъг период от време.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
8 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Хо-хо, че те AMD тогава ще са на 3nm и ще им опукат шамарите на интел и oтпaдъчнитe им продукти..
Какво става Даниел Десподов вече не е Десподов, и е жена…

Мангалата
Мангалата

Ми Даниелчо е станал булка на някой си г-н Маринов.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

хахахахах еми случват се такива работи..

Кольо
Кольо

Значи чак 2021г ще стане наистина интересно, не е далече, ама на мен просто ми писна да чакам и ще заложа на АМД още тази година, надявайки се цените малко да се нормализират и да излязат по-достъпни дънни платки с новия чипсет от среден клас В550

bash_majstora
bash_majstora

това е екстра новина! всички се борят за повече производителност върху TDP
чакаме с нетърпение тази идиотия с X86 да умре завинаги и да влязат квантовите след което да умре завинаги другата идиотия с bitcoin 😉
само за информация – един квантов процесор с 64 регистъра може да сметне за един такт всичките звезди и планети в нашата галактика, какво остава за bitcoin 😉

dsaa
dsaa

Ти явно не си прочел и два реда за квантовите процесори.

Мангалата
Мангалата

Вай, вай майстор, върви си провери квантите на квантов анализатор, че нещо са се разлопали. Квантовите компютри стават само за точно определен тип задачи, може би в контекста на биткон-я ще могат да търсят hash колизии които да се експлоатират, обаче ми обясни как се смятат звези? И се наричат квантови точки, а не регистри.

bash_majstora
bash_majstora

чети, ако можеш да четеш 😉 информацията я има all over the internet 😉

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Пишман майсторо ай и аз да съм третия, и аз преди плещех такива тъпотии колко ще са велики quantun процесорите, ама после прочетох това-онва и разбрах, че квантовите процесори НЕ могат да заместят х86 процесорите, щото в този тип изчисления са мега бавни ама яко тъй че У лево ай.

Кольо
Кольо

Чисто теоретично, за истински квантов процесор не е проблем да сметне всичко това…Обаче хм, периферните устройства са адски бавни. Докато му подадат суровите данни и приемат и ни покажат резултата, току виж вселената ритнала топа.

Мангалата
Мангалата

Интелския 10нм е еквивалентен на TMSC 7нм, така че интел 7нм ще е по-плътен. Фен съм на АМД и изключително много се радвам на Рязан, а посления Рязан е чук. Ще си взема един като излязат APU-тата.

pesho
pesho

Един да не е толкова ограничен в тия коментари.. Иначе да те чакат EUV 7нм .