Intel Labs днес представи чип за криогенен контрол, който се казва “Horse Ridge”. Неговата цел е да ускори развитието на квантовите компютри. Това ще стане с новата възможност за контролиране на повече от един квантови бита (кубит). Така вече ще може да се работи в по-голям мащаб.

Intel работи върху проекта заедно с QuTech – партньорство между TU Delft и TNO (Нидерландска организация за приложни научни изследвания).

Производството става чрез 22nm FinFET технологията

„Във фокуса на хората към този момент са самите кюбитове. Възможността да контролираш много от тях едновременно е най-голямото предизвикателство за индустрията. Ние видяхме, че квантовите контролери са една важна частица от пъзела, който ще позволи създаването на масова и мащабна квантова система.“, казва Джим Кларк, директор на Intel за Квантов Хардуер.

Квантовите компютри обещават решаването на проблеми, които обикновените системи не могат да решат. Това ще стане чрез използването на явление от квантовата физика, което позволява кюбитовете да съществуват в няколко състояния едновременно. В резултат на това могат да правят огромен брой изчисления едновременно, което ускорява решението на проблеми.

Квантовата общност все още е в началото на борбата да демонстрира квантова практичност. Това е летвата, която трябва да се стигне, за да може една квантова система да предложи производителност, достатъчна за решаването на проблеми от реалния живот.

До този момент учените работят върху квантови системи от малък мащаб, за да демонстрират потенциала на технологията. Те разчитат на съществуваща електроника, за да свържат системата в криогенния охладител с традиционни устройства, които регулират производителността и програмират системата.

Често тези устройства са модифицирани, така че да контролират индивидуални кюбитове. Има нужда от стотици кабели навътре и навън от охладителя, за да се контролира квантовия процесор. Това пречи на увеличаването на мащаба до стотици и хиляди кюбитове, където ще се демонстрира квантовата практичност. А ако говорим за квантова система, която има потенциал за комерсиална реализация, може да има нужда от милиони кюбитове.

С Horse Ridge, Intel опростява контрола. Всички отделни компоненти и кабели се заменят от високо интегрирана система на чип (SoC). Тя позволява обработка на смесени сигнали, чрез които ще се контролират кюбитовете. Ще се намали времето за първоначална настройка, ще се подобри производителността и ще може да се работи с по-голямо количество кюбитове.

Контролерът ще се намира в квантовия охладител, възможно най-близо до кюбитовете

Това премахва много сложности от инженерна гледна точка. Обработва инструкциите, които се преобразуват в електромагнитни микровълнови импулси. Тези импулси манипулират състоянието на кюбитовете, тъй като отговарят на определени операции.

Чипът работи при температура от 4 Келвина, не много над абсолютната нула. Това може да се окаже много полезно за проучванията на Intel върху нов тип кюбитове, които могат да работят на малко по-високи температури от това, което настоящите квантови системи изискват.

В момента тези системи оперират в миликелвини – една част от градуса над абсолютната нула. Новите кюбитове ще могат да функционират при 1 Келвин или повече, което ще намали трудностите при охлаждането на квантовите компютри.

Крайната цел е Intel да разполага с криогенен контролер и подобрени кюбитове, които да работят на едно и също температурно ниво.

Съответно това ще позволи успоредно предлагане на пакет от кюбитове и контролери

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари