Intel работи по 10 nm процесори, приближава се до AMD

5
690

Процесорите Ryzen 3000 на AMD в момента са шампиони в пазара на десктоп процесори и това поставя Intel в трудна позиция. Въпреки слуховете, Intel все пак може да опита да навакса, като се насочи към пазара на настолни чипове. Въпреки че AMD още в средата на тази година преминаха към 7nm технологичен процес, който им позволи процесорите Ryzen 3000 да идват със значително по-нисък TDP, както и по-ниски температури при високо натоварване, Intel все още не бяха готови за това, и техните най-нови процесори все още идват с 14 nm технология, която вече определено застарява.

Слуховете гласяха, че Intel едва ли ще успеят да намалят нанометрите до края на годината, но изглежда компанията работи по чиповете с 10nm, което ги приближава до предложенията на AMD.

Процесорите от Ryzen 5 3600 до Ryzen 9 3900X са невероятно изгодна сделка, предвид предлаганото съотношение между производителност и цена. И именно това даде възможността на AMD да изяде пазарния дял на Intel, които миналия месец дори признаха официално, че към момента AMD доминира за първи път от години.

Тази внезапна промяна в динамиката на пазара на процесори беше очаквана, предвид факта, че дълги години Intel нямаха реална конкуренция в лицето на AMD, което очевидно че сега се променя, и това радва потребителите, които получават повече, на по-добра цена.

Какво да очакваме?

Intel вече демонстрираха 10 nm мобилни процесори с архитектурата Ice Lake, но до момента не сме виждали техен аналог в десктоп сегмента. Информацията сочи, че определено с този ход, компанията ще се приближи до 7 nm продуктите на конкуренцията. По-рано стана ясно, че Intel подготвят и производство на 10 nm графични карти.

Преди известно време, станахме свидетели на някои слухове на HardwareLUXX, които предполагаха, че Intel не са доволни от постиженията на Ice Lake 10 nm и възнамеряват също да преминат към 7 nm, но тази информация бе опровергана от Tom’s Hardware, но за съжаление тогава не получихме информация какво можем да очакваме. Имахме някои предположения, че Intel най-вероятно ще започне да освежава производството на настолните си процесори до края на годината.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Че те тия дибили работят над 10nm процесори от маса години и са до никъде, ще се чакат новите им процесори, че сегашните са брак..

Arebe
Arebe

На интел им изяде главата пробитите като цедка процесори не толкова нанометрите и че са печки

Йордан
Йордан

Каквото и да си говорим, точно в момента трябва да си голям балък, за да си купиш Интелски процесор.

киосйндфиксдф
киосйндфиксдф

по-добре intel отколкото amd .. някога amd бяха яки сега са пародия

Ангел
Ангел

Освен ако не правиш Хакинтош и си решил да си улесниш малко живота. Разликата в цените за актуални дъно + амд процесор и дъно + интел процесор не е толкова фрапираща. Може би едни 100лв за средния клас предложения на пазара.