Intel разказа за архитектурата Xe HPG, която ще бъде в основата на геймърската серия от дискретни графични карти Alchemist (преди DG2). Подробности бяха разкрити на мероприятието Intel Architecture Day. Първите игрови графични карти под марката Arc на Intel ще бъдат пуснати в продажба през първото тримесечие на 2022 г. и ще се произвеждат чрез производствените ресурси на TSMC.

Графичните чипове от серията Alchemist ще бъдат произвеждани по усъвършенстваната 7nm технология. Избраният от Intel технологичен процес N6 е една от 7nm технологии на TSMC с по-задълбочено използване при производството на EUV инструменти. Според информацията на тайванския производител, този технологичен процес осигурява 15% по-плътно разполагане на транзисторите върху чипа, в сравнение с базовата 7-nm технология.

Intel показа базовия градивен елемент на строителния блок – ядрото Xe. То включва 16 векторни и 16 матрични аритметични енджина (наречени XMX – Xe Matrix Extensions), устройства за зареждане и съхранение на данни, както и кеш-памет.

Xe ядрата са обединени в модули. В тях също са добавени съвместими с DirectX 12 Ultimate функционални блокове за геометрия, текстуриране, растеризиране и семплиране. Освен това, всеки модул включва в себе си четири хардуерни енджина за трасиране на лъчи, с поддръжка на DirectX Raytracing (DXR) и Vulkan Ray Tracing. Максималната версия на Alchemist ще се състои от осем такива модула, общо 512 векторни енджина и 512 XMX блока. В допълнение, финалният чип ще осигурява общ за всички модули кеш от второ ниво.

В качеството си на графична памет в ускорителите Alchemist ще се използва графична памет GDDR6 с пропускателна способност на контакт до 18 Gbit/s.

Предимството на Xe HPG над XLP също ще бъде обусловено от 1,5 кратното увеличение на работната честота и 1,5 пъти подобрението на производителността на ват, постигнато чрез технологичния процес, вътрешните подобрения на микроархитектурата и оптимизацията на драйвера. Intel съобщи също, че рефакторинга на графичния драйвер позволява повишаване на производителността в зависимите от процесора игри с допълнителни 18%.

Intel също демонстрира и ключовата особеност на новите си ускорители – XeSS (Xe Super Sampling) технология за интелигентно мащабиране, която е в състояние да удвои производителността при високи резолюции без видима загуба в качеството на изображението.

Технологията XeSS работи на базата на XMX матричните енджини, които са добавени към графичната архитектура на Xe ядрата. Тези енджини са способни да ускорят AI алгоритмите, на база на изчислителните възможности на които се основава и работата на XeSS. Технологията използва задълбочено обучение за синтезиране на изображения, близки по качество до рендеринга с висока разделителна способност. С други думи, XeSS е подобен на NVIDIA DLSS: технологията реконструира детайлите на изображението на подпикселно ниво от съседни пиксели, както и от предишни кадри с компенсация на движението. В резултат на това, игрите, които могат да се играят само с ниски настройки на качеството или разделителна способност, получават по-плавен геймплей при по-високи настройки на качеството и разделителната способност.

За процеса на подобряване на изображението с повишена детайлизация в XeSS, отговаря невронната мрежа. Използването на този алгоритъм, според Intel, ви позволява да повишите честотата на кадрите 2 пъти, в сравнение с обичайния рендеринг. Отделно се отбелязва, че латентността, внасяна в игровия процес от алгоритмите на XeSS, е незначителна на фона на пълното време за рендеринг на кадъра.

Технологията XeSS също ще може да работи върху интегрирана графика с архитектурата Xe LP, която вече е на пазара, където ще използва набора от инструкции DP4a, вместо XMX матричните енджини. Повишаването на производителността в този случай обаче ще бъде по-малко.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари