Intel се опитва да си върне доминиращата позиция на пазара на процесори – но дали проблемите с доставките ще ги спъне?

0
867

Изглежда, че на Intel изобщо не се нрави доминацията на AMD в сегмента на десктоп процесорите, която наблюдаваме в последните няколко месеца, като изпълнителният директор Боб Суан потвърди при скорошните отчети и разпределяне на печалбата, че Intel ще „инвестира за възстановяване на лидерската си позиция на пазара на процесори в бъдещето“ и че очаква да пусне първите си 7nm продукти до третото тримесечие на 2021 г., които AMD вече пусна със своите процесори AMD Ryzen 3000 и видео картите Navi.

Докато Intel се занимава с преход от 14nm към 10 nm, конкурентът AMD вече пусна на пазара свръх мощния процесор AMD Ryzen 9 3900X по 7nm, който според рекламата, има „изключително висока производителност при изключително ниско TDP.“

В миналото Intel призна, че няма да настигне 7nm производството на AMD до 2021 г., но по онова време настояваха, че 10 nm процесът им е съпоставим със 7nm процеса на AMD. Това може и да е така, но изглежда Intel не иска да позволи на AMD повече да води на пазара.

Суан също разкри, че ще се върне към двугодишния цикъл на развитие, подобно на модела „тик-так“, който използваше от 2007 до 2016 г.

Какво означава модела „тик-так“?

Моделът на тик-так означаваше, че Intel първо работи върху нова микроархитектура (так), която след това, приблизително от една година до 18 месеца по-късно, бе последвана от намаляване на разходите на компанията по технологични иновации (тик), която усъвършенства и оптимизира микроархитектурата.

Този модел помогна на Intel през годините да запази лидерската си позиция, но през 2016 г., компанията промени своя модел на „Процес, архитектура и оптимизация“, което по същество добавя трети етап в цикъла.

Суан направи тези коментари в призив за печалбата относно представянето на Intel през третото тримесечие на 2019 г., като той отбелязва, че това е „най-доброто тримесечие в историята на нашата компания“, в което Intel генерира приходи от 19,2 милиарда долара.

Новият бизнес модел, ориентиран към данните и облачните услуги на Intel, поставя на фокус концепцията Internet of Things (Интернет на Нещата или IoT), благодарение на което, главно идват добрите резултати.

Въпреки това традиционният бизнес на Intel, ориентиран към персоналните компютри, се сви с 5% на годишна база, което отговаря на предварителните очаквания след резултатите в края на второто тримесечие по-рано тази година. Както тогава компанията се надяваше, търсенето на новите ѝ процесори Ice Lake 10nm помогна да се компенсира този спад – Intel ще наводни мобилния пазар с над 30 модела до края на 2019 г. Надяваме се това да окаже положително влияние върху резултатите за четвъртото тримесечие на 2019.

По време на призива за печалба също бе разкрито, че Intel все още се бори с проблемите с доставките при чиповете, произвеждани по 14 nm процес.

„Ние работим усилено, за да възстановим баланса на търсенето и предлагането. Но очакваме те да продължат да бъдат в разрез и през четвъртото тримесечие“, признава Суан.

Intel се надява да отговори на нуждите до 2020 г., като увеличи своя производствен капацитет на 14 nm чипове.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари