fbpx
-1.2 C
София

Intel спира доставките на Xeon W-3175X – уникален настолен процесор с 28-ядра и поддръжка на овърклок

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Процесорът Xeon W-3175X отдавна е уникален продукт, тъй като Intel все още не предлага други модели в настолния сегмент с 28 ядра и свободен множител. Пуснат като идеологически отговор на AMD Ryzen Threadripper, този процесор ще напусне завинаги складовете на Intel на 28 октомври 2022 г.

Публиката за първи път научи за процесора Xeon W-3175X още през лятото на 2018 г., когато Intel използва безименния тогава образец, за да демонстрира способността да работи на честота от 5 GHz с всички активни 28 ядра. По-късно компанията беше принудена да признае, че за овърклока на процесора е използвала система за течно охлаждане с т. нар. чилър, който понижава температурата на течността под десет градуса по Целзий.

Най-високата постигната от този процесор честота съответства на 5,6 GHz – използван е течен азот за охлаждането и с липса на каквото и да е изчислително натоварване върху процесора. В този режим, всички 28 ядра и 56 потока са били активни. За пълната работа с Xeon W-3175X са били необходими специални дънни платки, базирани на чипсета Intel C621, които са поддържали функции за овърклок. Съответните дънни платки са били на ASUS, Gigabyte и EVGA; останалите производители не са обърнали много внимание на този нишов продукт. Охладителната система, която е трябвало да се използва с процесора Xeon W-3175X, е било необходимо да бъде съвместима за монтаж с LGA 3647.

Някои потенциални купувачи, колебаещи се да платят повече от $3000 за процесора, по това време ги смути факта, че под капака се крие пластмасов термоинтерфейс. Xeon W-3175X, наред с другите неща, изискваше използването на шестканална памет, така че при сглобяването на система, базирана на него, към проблемите с намирането на съвместими компоненти се прибавяше и високата цена.

Intel реши прекъсването на пазарния път на Xeon W-3175X да бъде тази седмица, позовавайки се на традиционната промяна в търсенето на други продукти на марката. Поръчки за доставка на процесорите от този модел ще се приемат до 29 април 2022 г., а последната партида ще напусне склада на 28 октомври същата година.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини