Xeon Phi

Процесорите Intel Xeon Phi, въпреки впечатляващите си технически характеристики, така и не се наложиха при HPC изчисленията. Тези чипове са директни потомци на ускорителите Larrabee, но често се се оказваха по-слаби от графичните процесори на компанията Nvidia, които през последните години се утвърдиха в света на суперкомпютрите.

Преди време плановете на Intel включваха производството на процесорите Xeon Phi чрез 10 нанометров технологичен процес. Те трябваше да бъдат с кодово име Knights Hill. Но проблемите с усвояването на новите технологични норми и ниското търсене на тези чипове принудиха процесорния гигант да изостави този проект. А сега стана известно, че Intel спира производството и продажбите на осем процесора от актуалната към днешен ден фамилия Knights Landing. Това са Xeon Phi 7210, 7210F, 7230, 7230F, 7250, 7250F, 7290 и 7290F.

В документа Product Change Notification корпорацията отбелязва, че „търсенето на тези чипове се е прехвърлило върху другите продукти на Intel“. Но засега в портфолиото на Intel няма продукция, която може да бъде аналог на чиповете Xeon Phi. Очаква се след време това да бъде новият графичен процесор на Intel, върху който работи екипа, ръководен от Раджа Кодури. Новият GPU трябва да е готово до 2020 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари