Intel спира продажбите на процесорите от 8-мо поколение Coffee Lake

2
717

Intel обяви плановете си да прекрати продажбите на 8-мото поколение процесори Coffee Lake.

Производителят на чипове излезе с известие за промяна на продуктовата си номенклатура (PCN), в което потвърждава прекратяването на производството и новите продажби на 8-мото поколение процесори от семейството Core, чийто най-висок флагмански процесор е Intel Core i7-9700K, заедно с процесорите Pentium Gold и Celeron, които се базират на 14-нанометров технологичен процес и архитектурата Coffee Lake.

Intel все още не казва нищо за прекратяването на производството на своите Xeon процесори базирани на архитектурата Coffee Lake, които са насочени към компютри за високоефективни натоварвания и центрове за данни.

Линията Coffee Lake се счита за прекратена от 1-ви юни, като Intel потвърждава, че доставчиците и OEM производителите ще могат да поръчат за последно количества от процесорите до 18 декември.

Intel също обяви, че набор от Compute Sticks и NUC, които използват чипове от 8-мо поколение ще достигнат края на жизнения си цикъл също през тази година.

Решението на Intel да прекрати своето 8-мо поколение процесори едва ли е изненадващо. Досега чиповете от 9-то поколение отдавна бяха изместили Coffee Lake и несъмнено потенциалните потребители ще бъдат много по-заинтересовани от 10-тото поколение Comet Lake-S, което се оглавява от водещия Intel Core i9-10900K, който се очаква да бъде пуснат в продажба и да залее търговските вериги всеки момент.

Intel все още не е обяви официални данни за цените и датите на излизане на въпросния процесор, но търговец на дребно от САЩ казва, че очаква цена от 600 щатски долара, което го прави по-скъп от флагмана от предишното поколение Core i9-9900K, чийто продажби започнаха на стартовата цена от 525 щатски долара.

Ако не искате да харчите такава сума за 10-ядрен 20-нишков процесор, който е изграден на база същия 14 nm технологичен процес като процесорите от 8-мо поколение на Intel, има вероятност да проявите интерес и към по-евтиния Intel Core i7-9700K.

Intel също обяви, че ще спре да продава Core i9-9900K и Core i9-9900KS в специалната версия с опаковка във форма додекаедър. Това вероятно няма да е от такова значение за мнозина, но може да означава, че тези, които вече са се сдобили с процесора в тази опаковка, може скоро да се окаже, че притежават колекционерска вещ. Разбира се, разликите са единствено в опаковката, като чиповете, които остават в продажба в търговските вериги от тези модели не се различават по никакъв начин от вече закупените в специалната опаковка.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари