Intel създаде първия в света силициев лазер с непрекъснато излъчване

3
20

Една от основните сфери на приложение на силициевите лазери ще бъде в компютрите от ново пололение.

Изследователите от корпорацията Intel обявиха, че е създаден първият в света полупроводников силициев лазер с непрекъснато излъчване. Очаква се предложената технология в бъдеще да позволи създаването на евтини лазери за медицински и научни цели, а също и ново поколение компютърно оборудване.

Полупроводникови лазери бяха създавани и по-рано. Съществуват лазери на основата на галиев арсенид, но високата цена за производство на такива устройства ограничава разпространението им. Правени са също опити за създаване на силициеви лазери, които обаче до момента можеха да излъчват импулси с кратка продължителност. Сега учените от Intel успяха да решат този проблем.

В новата технология се използва ефектът на Раман (Raman). Ефектът на Раман е следният: светлината, падаща върху кристала, предизвиква вибрация на атомите, което води до възникване на вторични излъчвания на друга дължина на вълната. Усилвайки тези вторични излъчвания чрез “инжектиране” на енергия в системата може да се получи работен лъч.

Цитат:
“Нашият силиконов лазер излъчва при стайна температура, докато му подавате захранване!”
Хайзенг Ронг(Haisheng Rong) Intel, Калифорния

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари