Intel тества мистериозен графичен чип Xe-LP, който има доста интересни възможности

1
840

В две бази данни за бенчмаркове се вижда, че Intel, или компания близка до гиганта, тества мистериозен графичен процесор. Той е по-мощен от Xe Max дискретната видео карта за лаптопи на производителя.

Някой е изпратил резултатите от тестовете на това, което се нарича Intel Gen12 Desktop Graphics Controller (Графичен десктоп контролер от 12-то поколение на Intel)

Той разполага със 128 единици за изпълнение (EU), с работна честота от 1.4GHz и 3.03GB оперативна памет. Gen12 ни насочва, че графичният чип е базиран на Xe-LP микроархитектурата. Знаем това, защото Xe микроархитектурите се назовава в драйверите като Gen 12.x.

128 EU е еквивалент на 1024 поточни процесора при AMD и Nvidia графиките

Въпросните тестове са изпратени до базите с данни на Geekbench 5 и SiSoftware. В първия случай се постига резултат от 9311 точки, а във втория при тест със Sandra – 82 точки, предават от Tom’s Hardware.

Към днешна дата Intel има три продукта от Xe-LP семейството:

  • Графичният чип на 11-то поколение Tigerlake процесорите, който има 96 EU-та и честота до 1350MHz
  • Iris Xe Max – 96 EU-та и 1650MHz честота
  • Server GPU с 96 EU-ta и 1.1GHz честота

Iris Xe Max се рекламира като самостоятелен графичен процесор за лаптопи и от Intel никога не са споменавали за планове да се появи на десктоп пазара.

През 2018, когато започна маркетинг кампанията Odyssey, Intel явно обяви планове през 2020 да има продукти и за настолни компютри

На CES 2020 беше демонстриранa Xe Graphics DG1 разработката

Ако приемем данните от тестовете за коректни, то производителността на новата карта ще е около 2.86 TFLOPS. Това е с 13% по-високо от Xe Max (2.53 TFLOPS).

Тъй като нямаме официален анонс за този продукт, не е гаранция, че въобще ще го видим. Сигурно е обаче, че Intel крои нещо интересно.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари