По време на състоялата се наскоро голяма презентация, Intel засегна темата за увеличаване скоростта на безжичната връзка. Новото поколение безжични контролери с два честотни диапазона Wi-Fi 802.11ac 2×2 (Wave 2) и ширина на канала 160 MHz осигуряват обмен на данни със скорост до 1733 Mb/s, както и поддръжката на Bluetooth 5.0.

Intel предлага и отделни разширителни карти за Intel Wireless-AC 9260, но предлага и бърза Wi-Fi връзка за своите платформи. Една от особеностите на представените миналата година процесори Pentium Silver и Celeron от фамилията Gemini Lake имат частична интеграция на бързия безжичен контролер в корпуса на чипа.

А сега подобен модул бе вграден в новите мобилни (Intel HM370/QM370) и десктоп (Intel H310/B360/H370) чипсети за процесорите Intel Core от 8-мо поколение.

Като цяло, концепцията на архитектурата Integrated Connectivity (CNVi) предполага разполагането под капачката на SoC или PCH на част от хардуерната поддръжка на Wi-Fi модула (MAC контролера и паметта). По този начин се опростява реализирането на новата безжична връзка и за нейното осъществяване остава да се добави само аналоговата CRF част. Вече се предлагат подобни разширителни карти с M.2 2230 формат. Това е бързият модул Intel Wireless-AC 9560 със скорост до 1733 Mb/s и по-опростените версии Intel Wireless-AC 9462/9461 с пропускателна способност до 433 Mb/s.

Преимуществата на частичната интеграция на контролера за безжичните мрежи са предимно ниската цена, малките габаритни размери и намалената консумация на електрическа енергия. Друг важен момент е, че информацията се прехвърля по специалния CNVio интерфейс, без да се използват PCI Express линиите.

Така наречените RF компаньони се предлагат с M.2 2230 и 1216 стандартен размер при тегло съответно 2,8 и 0,7 грама. Модулът Intel Wireless-AC 9260 се предлага единствено с M.2 2230 форм фактор (тегло 2,9 грама). Консумацията на електрическа енергия е изключително ниска.

Скоростта от 1733 Mb/s е впечатляваща. Производителят отбелязва, че при различните неблагоприятни условя тя може да падне до 70% от максимума. При тестовете, копирането на 8 GB видео в сложни условия, се осъществява със скорост 1213 Mb/s, което е много добър показател.

Преди по-малко от 10 години скоростта от 150 Mb/s се считаше за пробив във Wi-Fi връзките. А сега безжичната връзка вече е по-бърза от обикновения гигабитов жичен Ethernet.

Още веднъж да обърнем внимание на това, че поддръжката на Intel Wireless-AC в чипсетите Intel H310, Intel B360 и Intel H370 е частична и за използването на новата бърза Wi-Fi връзка се налага поставянето на допълнителен модул.

И още, далеч не всички дънни платки имат M.2 2230 конектори, необходими за поставянето на съответните CRF модули. Но се очаква пазарът бързо да реагира.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари