Intel ще започне да поема производството на чипове на други компании

4
447

Вече разбрахме от Пат Гелсингер, новият изпълнителен директор на Intel, че компанията ще започне да произвежда и чипове за други компании. Може да прочетете повече тук.

Той даде разяснения и по отношение на Meteor Lake – първите 7nm процесори на компанията

Производителят вече активно наваксва изоставането си от AMD. Процесорите ще се появят на пазара през 2023 година. Те ще бъдат предшествени от Alder Lake чипове, които ще видим тази година. Там очакваме да видим смесен дизайн на ядрата – 7nm Ocean Cove и 10nm Gracemont, в една „опаковка“.

При Meteor Lake обаче ще видим първия процесор за настолен компютър, който ще е окомплектован по Foveros технологията. В която отделните компоненти ще се поставят един върху друг.

Според Гелсингер това ще е конкурентното предимство на Intel, защото тази конфигурация ще бъде по-продуктивна от чиплетите, които използва AMD в Ryzen процесорите. Поставянето на компонентите един върху друг позволява на всеки компонент да работи, така всякаш всичките са на един чип.

Всичко ще е под формата на плочици. Ще има отделна плочка за графичен процесор, ще има и отделна такава за AI.

Процесорите ще влязат в така наречената „tape in“ фаза преди лятото тази година. На този етап различните части на финалния чип се сглобяват за първи път в конфигурация. При нужда се правят някакви промени, след което има още една такава фаза, при която се сглобява финалния дизайн, който се подава за производство.

Очаква се през 2022 година да видим нова версия на Alder Lake чиповете, която е с кодово наименувание Raptor Lake. След Meteor Lake трябва да видим 7nm Lunar Lake семейството от чипове. Целта на Intel е да възстанови стабилно ежегодно изкарване на нови процесори.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари