12.1 C
София

Intel ще използва три кристала в процесорите Core от 14-то поколение

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

По време на събитието Intel Accelerated корпорацията не само представи новата схема за даване на имена на своите технологични процеси, но и сподели нова информация за своите бъдещи сървърни и потребителски чипове. Следвайки примера на AMD процесорният гигант възнамерява да спре използването на монолитния дизайн на своите чипове и да започне да произвежда SoC с по-няколко кристала в корпуса.

До края на тази година трябва да излязат процесорите Core от 12-то поколение (Alder Lake). В тези чипове Intel обеднява 8х производителни процесорни ядра Golden Cove и 8х икономични Gracemont.

През първото тримесечие на 2022 година трябва да започне производството на сървърните чипове Sapphire Rapids, на подложката на които са поставени четири отделни кристала с Golden Cove ядра. За производството на процесорите Alder Lake и Sapphire Rapids се използва технологичния процес Intel 7, който досега бе известен като 10 nm Enhanced SuperFin.

През 2023 година корпорацията планира да започне масовото производство на CPU чрез Intel 4 технологията, която досега се наричаше 7 нанометров технологичен процес с EUV литография. Това са потребителските Meteor Lake и сървърните Granite Rapids.

Що се отнася до процесорите Core от 14-то поколение, то в тях ще се използват три кристала: изчислителен с х86 ядра, графичен модул с 96-192 поточни процесора и SOC-LP кристал, който грубо казано е интегрирания в чипа северен мост. В зависимост от сферата на използване TDP на тези процесори ще бъде от 5 W до 125 W.

Абонирай се
Извести ме за
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини