Intel ще инвестират 1.2 млрд. долара в ASML

0
37

Intel планират да закупят дял в компанията произвеждаща полупроводникови продукти ASML, а също така ще вложи сериозни средства в отдела за проуччване и развитие на компанията, за да подпомогне усилията и в опиттите и да произведе по-малки и по-ефективни чипове за Интел, заявиха от хардуерният гигант в понеделник.

ASML, базирана в Холандия е един от най-големите световни доставчици на инструменти за направата на чипове. Тя си партнира с някои водещи производители на компютърни чипове, като Intel, Samsung, GlobalFoundries и TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.).

Intel ще вложат първоначално сумата от 1.2 млрд. долара в 10% от дяловете на компанията, а по-късно смята да закупи още пет за сумата от 838 млн. долара.

Интел ще инвестират също така 829 млн. долара в усилията на ASML за проучвателни дейности и разработка. Парите ще отидат главно, за да подпомогнат използването на 450-милиметрови подложки и екстремна ултравиолетова литография (EUV), което ще направи възможно по-евтиното производство (и съответно по-евтиното предлагане), а в същото време ще намали размера на чиповете.

Понастоящем, Intel използват 22-нанометърен процес и добавянето на EUV-литографията ще подпомогне плана на компанията да премине към 14-нанометърен процес следващата година.

Интел и техните конкуренти плануват преминаване към използването на 450-милиметрови подложки отдавна и подпомагат производители като ASML да осигурят подобно оборудване, но въпросните компании се затрудняват с това.

Според водещ анализатор, този ход на Интел е изключително находчив и ще доведе до спестяване на производствените ресурси за направата на чиповете и и по-плавно преминаване към използването на 450-милиметрови подложки.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари