fbpx
15.3 C
София

Intel Arc Alchemist картата надделява над RTX 3070 Ti в изтекли бенчмаркове

Най-четени

Дискретната графична карта Arc Alchemist Xe-HPG на Intel току-що беше забелязана в изтекъл бенчмарк. Показва производителност малко по-висока от тази на RTX 3070 Ti на Nvidia.

Бенчмаркът ни дава повече информация за производителността и спецификациите на предстоящия геймърски графичен процесор на Intel.

Както съобщава TUM_APISAK в Twitter, бенчмаркът идва от SiSoftware и съдържа много информация за картата. Intel ще пусне както настолни, така и преносими версии на Arc Alchemist. Показаната в този бенчмарк е за настолен компютър. Съчетана е с неуточнен процесор Intel Coffee Lake-S от 8-о поколение.

Винаги се е очаквало тази итерация на картата Intel Arc Alchemist да не изостава от RTX 3070 или RTX 3070 Ti на Nvidia

В този изтекъл бенчмарк обаче тя всъщност надминава 3070 Ti с малка разлика. В теста на SiSoftware картата постига резултат при обработка с общо предназначение от 9 017,52 Mpix/s. В сравнение с 8 369,51 Mpix/s за RTX 3070 Ti. Това е със 7,7% повече.

Още няколко теста показват допълнително, че Arc Alchemist може да е на едно ниво с 3070 Ti. Картата печели в тестовете с 64-битови и 128-битови плаващи изчисления, но загуби в тестовете с 32-битови и 16-битови плаващи изчисления.

Картите се различават доста по отношение на спецификациите си

Все още неназованата карта Arc Alchemist съдържа чипа Intel DG2-512EU и има 4096 CUDA ядра. В бенчмарка тя е показана със странен размер на паметта от 12,8 GB. Това най-вероятно е просто грешка, защото числото не само е странно, но и не съответства на наличната информация. Този графичен процесор най-вероятно ще разполага с 16 GB GDDR6 памет и 256-битова шина.

Допълнителна информация за спецификациите на картата включва тактова честота от 2,1 GHz. Не става ясно дали това е базовата тактова честота или тази под натоварване. Тъй като предишни слухове предполагаха тактова честота до 2,5 GHz, възможно е 2,1 GHz да е базовата честота на картата. Тя също така би трябвало да разполага с 225 W TDP.

Сравнението на Arc Alchemist с RTX 3070 Ti показва и няколко разлики

RTX 3070 Ti има 6144 CUDA ядра, но само 8 GB GDDR6X памет през 256-битова шина. Освен това има по-ниска тактова честота от Arc Alchemist, с 1,77 GHz boost честота и 1,58 GHz базова честота. Слуховете предполагат, че Nvidia може да подготвя актуализирана 16GB версия на RTX 3070 Ti, за да се конкурира с новия дискретен графичен процесор на Intel и да запази мястото си на пазара.

Вероятно ще видим представянето на десктоп и лаптоп моделите на Intel Arc Alchemist някъде през първото тримесечие на 2022 г. Десктоп моделите обаче може да се забавят и не се знае кога точно ще се появят по рафтовете.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята...

Подобни новини