Intel Atom с 22-нанометрова технология идва в края на 2013-та

1
24

Atom D7500, D2550 и D2500 на Intel е всичко, което компанията планира да предлага за неттопи (миниатюрни компютри) и подобни ниско енергийни компютри в следващата година и половина. Надявахме се да видим нещо повече за компютрите с по-ниски възможности, например по-добра версия на Clover Trail, но изглежда, че Intel не мисли като нас.

Най-големият дизайнер на процесори в света смята да прескочи пускането на Clover Trail и Medfield за настолните компютри. Наистина, компанията никога не е заявявала, че ще го прави, но като се има предвид колко бавни и неефективни са настоящите Atom процесори, и ако сметнем заедно с това жестоката конкуренция от страна на AMD с техния Brazos 2.0, много се надявахме на ъпгрейд.

Medfield на Intel е доста способен ниско енергиен чип, трептящ с над 2 GHz и може и да може да конкурира AMD и Qualcomm с техния SnapDragon S4 на пазара на нетбуците и ниско енергийните настолни компютри.

Но настоящите версии на Atom определено са по-надолу в класацията за 3D способностите в сравнение с Brazos 2.0 на AMD и в изпълнението си са далеч след SnapDragon S4 на Qualcomm.

Според сведенията, Intel не възнамерява да ъпгрейдва ниско енергийния си Atom и ще пусне на пазара подобрени версии чак през третото тримесечие на 2013-та.

Тези подобрени Atom процесори, наречени Bay Trail, ще бъдат построени в 22-нанометрова технология.

Bay Trail ще трябва да се бори срещу дву- и четириядрени процесори ARM Cortex A15 до тогава и също така ще се наложи да се изправи срещу новите ниско енергийни ядра Jaguar на AMD в комбина с GCN iGPU-тата.

Шансът Bay Trail да няма успее на пазара е минимален. Но все пак, ако Intel реши да лицензира по-мощни 3D ядра от PowerVR, резултатът ще се обърне.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари