Intel Comet Lake ще имат доста ограничени възможности за овърклок

9
533

MSI разкри някои разочароващи за потребителите данни за настолните процесори Intel Come Lake, които хвърлят малко светлина върху това колко добре ще могат да се овърклокват процесорите – и отговорът, очевидно никак не е добър, според информацията, истински възможности за овърклок ще имат само процесорите от серията Core i9.

Ерик ван Беърдън и Мичиел Беркхут разкрита своите наблюдения за овърклока на все още непредставените процесори на Intel в излъчване на живо, тествайки модели Core i5, Core i7 и Core i9 от десетото поколение Comet Lake – S, като тестовете са отразени от популярния хардуерен портал VideoCardz.

Експертите са оценили нивото и възможностите за овърклок на най-новото поколение процесори на Intel като са тествали по една партида от всеки от моделите и са ги категоризирали на три нива – ниво A, B или C. Ниво A е най-високата оценка и в него попадат чипове, които имат много възможност за овърклок и демонстрират значителен скок в производителността при повишаване на тактовата честота. В категория B попадат процесори, които все още имат добри възможности за овърклок, но разликата в производителността не е чак толкова съществена и в ниво C попадат процесори с малки възможности за овърклок, но не и нулеви такива.

Интересната статистика е, че 27% от тестваните чипове Intek Core i9 – 10900K попадат в категория A, докато цифрите за Core i7 – 10700 са значително по-малки, едва 5%, докато при Core i5 – 10600 нещата отиват едва към 2%.

Така, поне според анализите на MSI, шансовете ви да се сдобиете с процесор Core i7 или Core i5 с добър потенциал за овърклок наистина изглеждат минимални. Стойностите са по-оптимистични в ниския клас C, в който от моделите i9, i7 и i5 попадат съответно 27%, 32% и 31%. С други думи, единственият ви шанс за надежден овърклок е единствено с процесорите от серията Core i9, което е доста обнадеждаващо предвид високата цена на моделите и изглежда ниската достъпност за овърклока сред чиповете на Intel.

Разбира се, от MSI посочват, че донякъде това няма да бъде сериозен проблем за повечето от бъдещите притежатели на процесори от десетото поколение Comet Lake на Intеl, тъй като овърклокът обикновено е дейност, която изисква доста висок клас дънна платка, мощен и надежден захранващ блок и не на последно място стабилно и изключително ефективно охлаждане – с други думи редица скъпи компоненти, за които се предполага, че се купуват от хора, които имат интерес да закупят и скъп процесор от порядъка на Core i9. Все пак обаче ще има и разочаровани, тъй като не са малко и притежателите на процесори Core i7, които през последните години отбелязваха впечатляващи резултати при овърклок.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари