Intel представи своя първи процесор, произведен чрез 10 нанометров технологичен процес.

Първият централен процесор с новия технологичен процес е чипът Intel Core i3-8121U.

Процесорът принадлежи към фамилията чипове Intel Core от 8-мо поколение с кодово име Cannon Lake. Конфигурацията на новия процесор включва 2 ядра, но благодарение поддръжката на технологията Hyper-Threading, той може да изпълнява четири потока инструкции едновременно. Базовата честота на процесорните ядра е 2,2 GHz, а работната честота в режим Turbo Boost достига 3,2 GHz. Налични са 4 MB кеш памет SmartCache от трето ниво. Но няма интегриран графичен ускорител. В спецификациите на новия процесор няма информация за графично ядро и с този процесор ще трябва да се използва външна видеокарта.

Чипът разполага с двуканален контролер за DDR4-2400/LPDDR4(X)-2400 оперативна памет с максимален капацитет до 32 GB. Вградена е поддръжката на новата памет Intel Optane Memory. TDP е на ниво 15 W, което означава, че новият процесор е подходящ за тънки лаптопи и компютърни системи с малък форм фактор.

В анонса цената на процесора Intel Core i3-8121U не бе обявена. Не е уточнено и кога ще започнат продажбите на новия чип.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за