Intel Core i9-10900K ще бъде по-мощен от AMD Ryzen 9 3900X според течове

27
1558

Нови изтекли резултати от синтетичния бенчмарк тест 3DMark на необявения процесор Intel Core i9-10900K показват, че 10-ядреният флагман на Intel ще бъде по-мощен от топ модела на конкуренцията – Ryzen 9 3900X на AMD.

Референтните показатели са публикувани в социалната мрежа Twitter от популярния източник на течове, потребителя TUM_APISAK, на които виждаме, че чипът 10900K отбелязва резултат от 28 462 точки на Physics in Fire Strike Extreme и 13 142 по показателя Time Spy.

Аналогът на AMD, Ryzen 9 3900X достига съответно 27 137 и 12 624 на същите показатели, както можете да видите от туита по-горе. Това означава, че предстоящият процесор от най-високо ниво от поколението Intel Come Lake-S ще води конкурента си с почти съответно 5% и 4% съдейки по изтеклите бенчмарк резултати.

Постът в социалната мрежа също показва, че Core i9-10900K ще има базова честота от 3.7 GHz и максимална честота до 5.1 GHz, точно както чухме от редица слухове до момента.

Разбира се, посочената максимална честота няма да бъде налична за всички ядра на процесора, а само за едно от тях, но все пак тя е значително по-висока от тази на 3900X на AMD, който достига до 4.6 GHz. Предишни спекулации твърдят, че 10900К ще достига до 4.8 GHz максимална честота за всички ядра.

Но честотата не е най-важното

AMD Ryzen 3900X все още обаче има едно достойнство, което Core i9-10900K няма да може да обори – броя на ядрата. 3900X идва с цели 12 физически ядра и 24 нишки, докато необявеният конкурент на Intel ще разполага с 10 физически и 20 виртуални ядра. Разбира се, тук трябва да отбележим, че подобни изтекли резултати от синтетични бенчмарк тестове трябва да се третират с повишено внимание, тъй като достоверността им не е гарантира, но дори да е така, те далеч не са универсален ориентир на производителността на процесорите, като по-високият резултат при тях, често се оказва предимство само в някои изолирани случаи.

Изглежда обаче, че Intel се опитва да изстиска максималното от съществуващата си 14nm архитектура и очевидно успява да се доближи до конкурентоспособността на 7-нанометровите варианти на AMD. Разбира се, това няма как да превъзмогне един от най-големите недостатъци – консумираната енергия и TDP. Носят се слухове, че при пълно натоварване, консумацията на 10900K може да достигне дори до 300W. Процесорите на Intel винаги са били хищници от гледна точка на консумираната енергия, но това респективно ще засегне и разсейваната топлина от чиповете.

Другият аспект, с който Intel може да стане отново конкурентоспособна, е ценообразуването. Според неофициална информация, гигантът възнамерява да намали значително ценовите политики, които до сега използваше. Не е сигурно дали това ще се случи, но ако стане, определено ще бъде добра новина, тъй като AMD от своя страна също ще трябва да отговорят на удара, а това значи преди всичко ползи за потребителите – истинска конкуренция и максимално добри цени.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
27 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари