Intel Core i9-10900K ще бъде по-мощен от AMD Ryzen 9 3900X според течове

27
1358

Нови изтекли резултати от синтетичния бенчмарк тест 3DMark на необявения процесор Intel Core i9-10900K показват, че 10-ядреният флагман на Intel ще бъде по-мощен от топ модела на конкуренцията – Ryzen 9 3900X на AMD.

Референтните показатели са публикувани в социалната мрежа Twitter от популярния източник на течове, потребителя TUM_APISAK, на които виждаме, че чипът 10900K отбелязва резултат от 28 462 точки на Physics in Fire Strike Extreme и 13 142 по показателя Time Spy.

Аналогът на AMD, Ryzen 9 3900X достига съответно 27 137 и 12 624 на същите показатели, както можете да видите от туита по-горе. Това означава, че предстоящият процесор от най-високо ниво от поколението Intel Come Lake-S ще води конкурента си с почти съответно 5% и 4% съдейки по изтеклите бенчмарк резултати.

Постът в социалната мрежа също показва, че Core i9-10900K ще има базова честота от 3.7 GHz и максимална честота до 5.1 GHz, точно както чухме от редица слухове до момента.

Разбира се, посочената максимална честота няма да бъде налична за всички ядра на процесора, а само за едно от тях, но все пак тя е значително по-висока от тази на 3900X на AMD, който достига до 4.6 GHz. Предишни спекулации твърдят, че 10900К ще достига до 4.8 GHz максимална честота за всички ядра.

Но честотата не е най-важното

AMD Ryzen 3900X все още обаче има едно достойнство, което Core i9-10900K няма да може да обори – броя на ядрата. 3900X идва с цели 12 физически ядра и 24 нишки, докато необявеният конкурент на Intel ще разполага с 10 физически и 20 виртуални ядра. Разбира се, тук трябва да отбележим, че подобни изтекли резултати от синтетични бенчмарк тестове трябва да се третират с повишено внимание, тъй като достоверността им не е гарантира, но дори да е така, те далеч не са универсален ориентир на производителността на процесорите, като по-високият резултат при тях, често се оказва предимство само в някои изолирани случаи.

Изглежда обаче, че Intel се опитва да изстиска максималното от съществуващата си 14nm архитектура и очевидно успява да се доближи до конкурентоспособността на 7-нанометровите варианти на AMD. Разбира се, това няма как да превъзмогне един от най-големите недостатъци – консумираната енергия и TDP. Носят се слухове, че при пълно натоварване, консумацията на 10900K може да достигне дори до 300W. Процесорите на Intel винаги са били хищници от гледна точка на консумираната енергия, но това респективно ще засегне и разсейваната топлина от чиповете.

Другият аспект, с който Intel може да стане отново конкурентоспособна, е ценообразуването. Според неофициална информация, гигантът възнамерява да намали значително ценовите политики, които до сега използваше. Не е сигурно дали това ще се случи, но ако стане, определено ще бъде добра новина, тъй като AMD от своя страна също ще трябва да отговорят на удара, а това значи преди всичко ползи за потребителите – истинска конкуренция и максимално добри цени.

27
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
16 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
БегиМани
БегиМани

Цитат:


Πpoцecopитe нa Іntеl винaги ca били xищници oт глeднa тoчĸa нa ĸoнcyмиpaнaтa eнepгия, нo тoвa pecпeĸтивнo щe зaceгнe и paзceйвaнaтa тoплинa oт чипoвeтe.


Кога това? Преди или след Ryzen? Те „Bulldozer“-ите щото не бяха калорифери, налЕ? 🙂 🙂 🙂

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Първо примат булдозера няма критични 200000 дупки в сигурността, и второ залухав AMD са 500 пъти по малки от интел…

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Ахам и след само 20 пача за уязвимости ще е само 40% по бавен, а след намиране на още 200 е ясно ниво 486 DX2-66…

Тони
Тони

ти да видиш , 40% по бавни, явно не съм разбрал, сигурно на суперкомпютър си цъкам всеки ден.

Борислав
Борислав

Брех. Това е реотан за бойлер. Харчи колкото 3 12 ядрени амдта. Може да се ползва и за отопление, стига да го намериш в някой магазин въобще. Може би магазина ще е античен. Въобще Интел се излагат зверски.

AxOx
AxOx

Все си мислих, че Интел се бори срещу глобалното затопляне, ама като гледам топлинното излъчване тук, може би не съм прав .

KABELAT
KABELAT

Аз дочух, че новите процесори ще вървят и със собствена ВЕЦ.
Водното охлаждане с който ще се охлажда, ще задвижва турбина, която ще генерира ток.
Впрочем хитро 😀

the professor
the professor

че ще е по мощен, няма спор… по горещ, и с по голяма сметка за ток… като калорифер… а дали няма да деградира от високите температури – отделен въпрос…

bash_majstora
bash_majstora

шумра от смях :))))) AMD TR е с 200 вата с 24 ядра
това чудо на инженерната мисъл с 10 ядра е на 300 вата :))))))))

JohnDoe
JohnDoe

Intel са пълна излагация с тоя процесор. Направо се чудя как не ги е срам изобщо да обявяват данните за тоя процесор. Дори и да го пуснат на по-ниска цена от АМД, за тия 300 вата ще трябва много яко водно охлаждане на много яка цена.

jarkata
jarkata

Да, а тук се обажда поредния съкратен селяк, който не разбира все още, какво е изчислителна машина, да не говорим за суперкомпютри.. но разбираш ли е чул, че лапетиите от квартала са зарибени и ходят като хипнотизирани със и без телефони и дай сега да им спускаме статии за наивници.. Всички знаят, че монопола е забранен със закон, затова има и компании като АМД, които не препоръчвам на никого между другото, а тези които престъпват закона и се възползват от странични, куци оферти… първо да си покрият връзките в банките и тогава да раздават морал и стожерство на все още… Виж още »

rrmrm
rrmrm

Май ти ще се окажеш „селяниня“. Ползвал ли си Ryzen изобщо, че даваш такива „смислени“ съвети?

jarkata
jarkata

А ти си еволюирал да ги делиш на горещи и дараци…

Oracle
Oracle

Най-якото е да четеш коментари за нови процесори, писани от хора, които очевидно нямат никаква възможност да си позволят такава глезотийка, но … пишат ли пишат, кое било и как било.
Като гледам, че сметките за ток ви стават проблем … я ходете да си играете с нещо, от което разбирате, че току-виж и парното пропуснете този месец да платите 😉

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Peĸъл пpoшльo дeт ce пpaви нa гoлeмия пapaлия, aмa вceĸи дeтo caм cи изĸapвa пapитe глeдa дa cи ĸyпи нeщo дeтo e нa нopмaлнa цeнa и cи зacлyжaвa пapитe, ĸaĸвoтo интeл и нвидиa HE ca. Toвa e щoтo cи мaминo cинчe няĸoй дpyг ти дaвa пapитe, дoĸaтo нac ocтaнaлитe ниe cи ги изĸapвaмe и HE иcĸaмe дa cлyшaмe paзглeзeни гaлфoни, дeтo 1 лeв нe ca изĸapaли пpeз живoтa cи, виднo e caмo oт нaчинa пo ĸoйтo пишeш, чe изoбщo нe цeниш пapитe cмeшниĸ тъй чe y лeвo ĸалтаĸ…….

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

И с 2 думи, като почнеш да си изкарваш сам парите тогава се пробвай да даваш НЕкомпетентното си мнение балък……