Intel Core i9-9900KS достигна 5.2 GHz с въздушно охлаждане – мечтата на всеки овърклокър

7
773

Предстоящият процесор Core i9-9900KS на Intel, нов чип от най-висок клас, който очакваме да стартира по-късно през октомври, очевидно вече е бил закупен от потребител в Reddit, който е успял да го овърклокне с впечатляващи резултати – удряйки 5.2 GHz, при това само с въздушно охлаждане – без водна система или течен азот.

Както обикновено се случва с подобен род течове преди официалното представяне на продукта, ние трябва да бъдем предпазливи дали информацията е действителна и кадрите не са изфабрикувани – въпреки че въпросният потребител публикува снимка на кутията и опаковките на процесора. Според предположенията, вероятно процесорът е бил продаден по погрешка от чешки магазин на дребно.

Овърклокърът признава, че действията му са „тотален OC овърклокинг noob“ и използва просто въздушно охлаждане – Noctua NH D15, като при тестовете му процесора е достигнал до 5,2 GHz за всички ядра с напрежение зададено на 1,36 V, а за сравнение е използвал синтетичния тест Cinebench R20.

Ако приемем, че информацията е достоверна, изглежда е впечатляващ индикатор за овърклок потенциала на Core i9-9900KS, дори и действителният резултат на Cinebench да не е толкова умопомрачителен.

Процесорът е достигнал резултат от 5 356 точки, и както отбелязват от Tom’s Hardware, за сравнение, резултат на 9900K е 4 984 точки. Така че изглежда, че резултатите в овърклока на 9900KS достигат малко над 7% по-голяма мощност. Трябва да отбележим, че при 9900K овърклокът достига 5 266 точки при честота от 5GHz.

Самият ентусиаст казва, че този овърклок не е истински интересен. Най-малкото, 9900KS може да има доста по-голям потенциал за овърклок, предвид че ентусиастът е правил експеримента с обикновено въздушно охлаждане, а също така е използвал и най-евтината RAM памет с честота 2666 MHz.

Наистина добър процесор

Потребителят отбелязва, че „Това е наистина много добър чип. При тест с Prime98 с всичките 16 нишки той успя да се задържи на 5020 MHz за целия тест, който прекратих след 20 минути. Охлаждан с NH-D15, той достигна максимална температура 83 градуса и средна температура 75 градуса по време на теста. Все още не съм докоснал настройките на BIOS, така че те са извън уравнението.“

А в GTA Online, Core i9-9900KS на Intel е използван на 1010 MHz и остава стабилен, като показателите му показват 15% натоварване и температура 57 градуса.

Intel изтъкнаха, още преди седмици, че процесорът ще бъде в състояние да достигне обещаният клок от 5GHz във всички осем физически ядра, с което да отговорят на конкурента си AMD, при които дори най-новите процесори от серията Ryzen 3000 достигат максимално обещаната честота само за едно от ядрата. И този малък анекдотичен тест доказва, че Intel спазват обещанието си.

Какво и кога да очакваме?

Core i9-9900KS по същество е силно свързан с версията 9900K, което означава, че Intel просто са запазили най-доброто от него, като са надградили възможностите му.

За жалост, в процесорите i9-9900K все още има серии, които имат проблем с достигане на максималната честота от всички ядра, но от Intel казват, че това е на хардуерно ниво и не може да бъде коригирано с пач. От компанията обещават, подобно нещо да не се случва в новите i9-9900KS.

От друга страна се надяваме, че търговците на дребно вече разполагат със запаси от партиди от Core i9-9900KS и няма да мине още дълго, преди да видим официално какво ще предложат Intel. Както споменахме, дебютът е планиран за този месец, като по наши прогнози, очакваме да го видим от средата на следващата седмица.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

И 2 часа по късно викат пожарната….

Баш Ганя
Баш Ганя

И този процесор ще е на цени от??

dsaa
dsaa

Най-вероятно същата или 50лв отгоре. Тъпото е, че повечето от стандартните 9900к, вече няма да минат вече 5100, щото по-читавите чипове ще са иззети за да има процесори от тая серия.

Бахти
Бахти

Цитат:


А в GTA Online, Core i9-9900KS на Intel е използван на 1010 MHz и остава стабилен


То ставаше и да е нестабилен на 1 GHz… 🙂 🙂 🙂

assa
assa

Сякаш че 9900k не можеше… Най-много да са малко по-биннат, въпреки че 9900к има и екземпляри по 5.3.

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Prime98?

Амд кръшър
Амд кръшър

Направо го взимам като го пуснат в бг, процесор за 10год напред.