Iris: концептуална камера с ново разбиране за blink-detection

0
38

Общата употреба на камерите днес е превзета от тези на мобилните ни телефони, но това не спира опитите на иновативните концепции да преработят начина, по който правим снимки. За доказателство – прегледайте Фото раздела ни. Ако се чудите защо статията не е там – тук ще говорим за хардуерна концепция, която има още много работа по себе си и може да бъде използвана в бъдеще не само при фотоапарати, но също при телефони, таблети и т.н.

Iris, от дизайнерката Мими Зоу, е точно един такъв иновативен подход: вместо нещо толкова скучно като натискане на бутон, за да направим снимка, Iris наблюдава фотографа толкова внимателно, колкото и обекта, който ще снима, активирайки затварянето на обектива, когато човекът мигне.

Чували сме за откриване на мигането (blink-detection) от другата страна на камерата, за да не са заспали хората на снимките, но подходът на Iris се опира до фотографа, който да управлява всичко с очите си. Мигането „щраква“ снимката, докато широкото отваряне на окото и свиването му контролира zoom-а.

Междувременно, биометричните системи за разпознаване на лица ще идентифицира кой е на снимката и автоматично ще я тагва. Това може и да звучи пресилено, но Canon вече предлага подобна функция, при която до 12 предварително определени лица могат да бъдат разпознати.

Зоу предвижда, че паметта ще бъде както локална, така и свързана чрез WiFi, макар че не казва нищо за това, дали камерата ще разбира автоматично, че всъщност имате алергия и не сте искали да заснемете 50 снимки една след друга.

Както винаги с подобни концепции, не ги очаквайте скоро на пазара, макар че идеята е приложима в смартфони с предна и задна камера и подходящ App.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари