Iwill получава лиценз за технологията X2 на Alienware

0
20

Провередените тестове на производителността на всички видеокарти, поддържащи SLI, показват реалната ефективност на тази тегнология. Макар максималното увеличение на производителността – 85% не винаги се постига, като цяло технологията SLI е достатъчно ефективна.

Но да не забравяме, че Alienware първи споменаха за обединяването на две PCI Express x16 видеокарти. Тяхната технология беше представена още през май, докато продуктите с поддръжка на SLI тепърва се появяват на пазара.

Технологията X2 на Alienware има едно важно предимство пред SLI на nVidia: позволява да се свържат каквито и да е PCI Express x16 видеокарти, а не само определени видеокарти, основани на чиповете на nVidia. За целта X2 използва специална PCI платка, която контролира разпределението на работата на другитер две. Единствения недостатък е по-ниската ефективност: обещава се увеличаване на производителността до 40%, докато SLI обещава 85%.

Технологията X2 дава шанс на онези потребители, които искат да използват двойка видеокарти на ATI. Само че Alianware не планираше да използва тази технология другаде, освен в собствените си решения.

Само че компанията е решила да продава лиценз за производство на дънни платки, поддържащи технологиите X2 и Video Array. Първия такъв лиценз е получила компанията Iwill, произвеждаща дъна за сървъри. .

X2 не е обвързан с конкретен чипсет, тъй като основата на технологията е в PCI платката, разпределяща работата между видеокартите, и в съответните драйвъри. Възможно е Alianware да предостави права за производсто на дънни платки с поддръжка на X2 и на други компании, специализирани в тази дейност.

Остава да се надяваме, че повече производители ще пуснат дънни платки, поддържащи X2 и SLI няма да остане монополист на пазара

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари