Вярно е, че екраните на смартфоните с всяка изминала година, стават все по-големи, но за нечии нужди, те никога няма да бъдат достатъчни. Като чели в последните години смартфоните имат амбицията да заместят лаптопите, и до някъде това е постижимо – не са много дейностите, които един съвременен смартфон да не може, но лаптопът да ги може. Но именно тук идва разликата в екраните – потребителите, които работят сериозно и професионално на своите устройства, определено се нуждаят от по-голям екран и малките 5-6 инчови дисплеи на смартфоните просто няма как да ги задоволят.

Именно тук идват мобилните, портативни монитори – идеята им е да ви предложат преносим екран с размерите на този на лаптоп, но да продължите да се наслаждавате на преносимостта и комфорта на смартфона си.

Това е и целта на Lepow 15.6 – това е преносим монитор на бранда Lepow, който може да превърне вашият смартфон в лаптоп. В него идва вграден набор от говорители от всяка страна, мини HDMI порт, два USB-C входа (единият от тях е само за захранване) и дори жак за слушалки.

На първо място, преносимият монитор Lepow е точно това, което гласи названието му – преносим монитор. Няма фантастични функции или тъч скрийн, нито пък вградена батерия, която да зарежда смартфона или да осигурява неговото собствено захранване. Той просто ще бъде алтернативен, по-голям дисплей като всяко устройство, към което го свържете – било то посредством HDMI кабел или USB-C конектор.

В комплекта виждаме следното:
  • USB-C към USB-C кабел
  • Mini-HDMI към HDMI кабел
  • USB-C към USB-A кабел

Кабелът USB-C към USB-c вероятно е този, който ще използвате най-много, тъй като това е най-лесният начин да свържете телефона си към този монитор. Ако вашият телефон не поддържа HDMI изход, това няма да е проблем. Ако все пак поддържа, това е втора алтернативна свързаност, която може да използвате.

Кабелът USB-C към USB-A е предназначен за захранването на самия монитор, като той може да зарежда през себе си телефона, докато е свързан към него.

Що се отнася до кабела mini-HDMI към HDMI, той би бил полезен за свързване към компютър. Технически екранът може да бъде свързано към Nintendo Switch, ако имате докинг станция например. За свързването към MacBook също може да бъде използван USB-C към USB-C кабел. Екранът също идва с прикрепен магнитен капак за обръщане, който може да използвате за изправяне в множество позиции.

Какъв е смисълът от преносим монитор?

Има много причини, поради които може да поискате да използвате преносим монитор, макар и да не виждате неговата практична полезност веднага. В началото ние също бяхме малко скептично настроени, но откривахме все повече и повече за какво може да бъде полезен, особено когато сме навън. Например комфорта, който осигурява при гледане на YouTube видео или Netflix навън е несравним с този от малкия мобилен дисплей. Също така със свързването на външния монитор, се увеличава и работната площ, тъй като екранът на телефона също може да бъде използван при мултитаскинг.

Размерът на Lepow е също толкова практичен и удобен, колкото всеки един 15.6 инчов лаптоп. Дебелината също почти съвпада с тази на повечето лаптопи на пазара.

Освен очевидната мобилност на монитора, той би бил доста удобен, ако искате да играете любимите си мобилни игри на голям екран например. А може също така и да го използвате като втори дисплей към вашия лаптоп – почти всеки съвременен преносим компютър има HDMI порт, който може да използвате за свързване с екрана.

Потребителите, които използват флагман на Samsung, могат лесно и удобно да превключат към функцията Samsung DeX, която превръща смартфона ви във функционална настолна работна станция. Ако настроите Linux на DeX, вие наистина бихте могли да имате пълноценен лаптоп с вас по всяко време, само с хардуера на телефона ви.

Същото важи и за режима „Easy Projection“, с който идват телефоните на Huawei Honor. Функцията е почти същата като Samsung DeX.

Недостатъци

Както всеки един добър продукт, естествено ще има и някои недостатъци. За съжаление с преносимия монитор Lepow бяха забелязани два съществени проблема. Единият е почти невъзможен за поправяне, а другият – почти безсмислен за потребителите. Ще започнем с първия.

Мониторът има възможност да работи и без собствено захранване, като вместо това да се захранва от телефона. Но изтощаването на батерията е наистина много, много бързо. При теста със смартфона Oppo Reno 10X Zoom, батерията пада с по 1 процент на минута. Стандартното захранване на екрана е чрез 5V / 2A постоянен ток. И макар и да разглеждаме бързото изтощаване на батерията като недостатък, то реално няма какво друго да очакваме от екран с такива размери, свързан към малкия акумулатор на един телефон. По-скоро трябва да сме доволни, че има и такава възможност, която разбира се ще е използваема само в крайни или инцидентни ситуации.

Вторият проблем е с жакът на слушалки. На практика той е напълно безсмислен и ненужен – звукът е силно компресиран и слаб, а качеството е много лошо. Идеята е замисълът са чудесни – много от съвременните смартфони нямат стандартния 3.5 мм аудио жак, като единствения начин да се използват слушалки на тях е или чрез Bluetooth, или чрез USB-C преходник. За това тази функционалност на монитора определено ни зарадва в началото, но надеждите бяха бързо попарени.

Също така трябва да споменем, че ако телефонът ви не е със съотношение на страните 16:9, а по-голямо, както се правят много от модерните телефони, е възможно да има черни ленти в горната и долната част. Точно това се случва от преобразуването на съотношението на страните, така че до някаква степен функционалността ще бъде ограничена, а по този въпрос почти няма какво да направите.

Финалната оценка

Ако търсите преносим монитор (ако изобщо знаехте за съществуването на тази концепция преди да прочетете тази статия), то определено Lepow си заслужава парите. Със своите два стерео говорителя, Full HD резолюция и множество входове, определено няма да сбъркате, ако го закупите. Дисплеят е ярък и идеален за употреба на открито, ако искате да се отпуснете, да поиграете някоя игра, или просто да поработите навън. Реално екранът е огледало на случващото се на дисплея на смартфона, така че с него можете да правите всичко, което по принцип правите.

Lepow 15.6″ струва 170 долара в Amazon, и ако се нуждаете от него, определено е за препоръчване. Не можем да кажем, че няма никаква конкуренция на пазара на преносими (мобилни) монитори – AOC и Asus също имат такива предложения, но нито едно от тях не е с толкова много интерфейси и такава достъпна цена.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари