LG анонсира QNED: новото поколение телевизори с Mini LED подсветка

0
1112

Малко преди началото на голямото изложение за потребителска електроника CES 2021, което ще бъде проведено онлайн от 11 до 14 януари 2021 година, компанията LG, известна преди всичко със своите OLED телевизори, обяви какво ще предлага на пазара през следващите месеци. Това ще бъдат 4К и 8К телевизори, в които се използва Mini LED технологията.

Технологията Mini LED (не е Micro LED) е значително усъвършенствана версия на добре познатата LED технология, която широко се използва в потребителските устройства с LCD екрани. Най-често се използва FALD технологията, при която масиви от десетки светодиоди осъществяват подсветката на екрана. Те могат да бъдат управлявани по зони, затъмнявайки едните и осветявайки другите, като по този начин се постига необходимото ниво на черния цвят и се повишава контраста където е необходимо.

При технологията Mini LED се използва друг подход – използването на много голям брой светодиоди с малки размери, които могат да се управляват поотделно и по този начин се постига много по-висок контраст в сравнение със сегашните модели телевизори.

LG заяви, че Mini LED осигурява „Гигантски скок напред в качеството на изображението на течнокристалните телевизори„. Използват се почти 30 хиляди малки светодиода, обединени в 2500 зони, с което се осигуряват невероятна пикова яркост и коефициент на контраст 1 000 000:1. Кадровата честота на новите телевизори е 120 Hz.

Новите телевизори са отделени в отделния бранд QNED, в който Q  означава квантови точки, а N е съкращение от фирмената технология NanoCell.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари