LG OLED телевизори и Nvidia G-Sync? Грешка или необходимост?

3
912

На CES 2020 LG представи на световния пазар множество нови телевизори, но един от най-уникалните моменти от презентацията беше съобщението, че компанията въвежда технологията G-Sync на Nvidia в линията си OLED телевизори.

По принцип тази технология синхронизира честотата на опресняване на телевизора с тази на свързан към телевизора външен геймърски компютър. Както вероятно вече се досещате, за да се използва тази концепция, е необходима дискретна видео карта на Nvidia. Разбираме, че сред аудиторията на LG, има една определена подгрупа потребители, които обичат да свързват своите компютри към телевизора в хола, за да играят игри, вместо да търсят революции в най-добрите компютърни монитори, но тук се питаме колко голяма е тази потребителска база всъщност.

Кому е нужно това?

Ако си представим човек, който играе видео игра на телевизора в хола, в картината задължително присъства или Xbox, или PlayStation игрова конзола. Най-новите версии от двете гейминг конзоли са непредставения PlayStation 5 и Xbox Series X, които в случай че сте забравили, използват видео карти на AMD. Така че ако LG искаше да угоди на възможно най-голяма част от потребителската си база, бихте си помислили, че южнокорейският технологичен гигант би избрал FreeSync на AMD, тъй като е потвърдено, че игровите конзоли от ново поколение ще работят с тази технология.

Не ни разбирайте погрешно: наличието на G-Sync в телевизор има своите големи ползи. Alienware и HP пуснаха своите собствени масивни 55-инчови игрални дисплеи с технологията и това помага на системите, които не могат да са в крак с 4K 60Hz дисплеите да дават на ползвателите им гладък геймплей. Но това са екрани, които основно се предлагат на компютърни геймъри, а не на масовия пазар, към който LG се стреми.

Защо не FreeSync?

Това, което прави това решение още по-объркващо, е, че вече има огромно количество дисплеи на FreeSync, които са съвместими с G-Sync, така че LG можеше лесно да премине този маршрут. Но, вместо да използва лицензираната технология на Nvidia, LG е ограничила потенциалната потребителска база на тази функция и смятаме, че това е грешка.

Припомняме, че още през септември миналата година бе обявено, че LG влизат в играта с поддръжка на Nvidia G-Sync, която ще даде възможност на телевизорите с екрани 55 инча и по-големи да бъдат в крак с компютърните игри. Информацията тогава беше, че предстои актуализация на OLED телевизорите от 2019 г. с 4K резолюция и диапазон за размер на екрана от 55 до 75 инча. Моделите, за които тогава беше обявено, че ще получат такава поддръжка, бяха 65 и 55 инчовите модели E9 и 55, 65 и 77  – инчовите модели C9.

Тогава LG заяви, че актуализацията на G-sync на Nvidia ще се появи през следващите седмици.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Гьоргии
Гьоргии

Гроздето е кисело…

dsaa
dsaa

А може би просто искат да покрият всички пазар? Ако вече имат такъв с фрийсинк, защо да нямат с г-синк? И двете не са напълно еднакви. Да не говорим, че в някои игри, фрийсинк с нвидиа карта, дава бъгове.

Dvb
Dvb

Чак пък да е задължително като играеш на телевизора да е вързана скапана конзола 🤣🤣 още преди 10 години си бях вързал компа за 39 инчов фул хд да гледам филми и да джиткам игри.