Meizu ще намали покупката на процесори от MediaTek в полза на решенията на Qualcomm

0
37

Станаха известни плановете на Meizu да намали покупките на процесори от MediaTek в полза на решенията на Qualcomm. При това, китайският производител може да прекрати използването на чиповете на Samsung в своите флагмански смартфони. През третото тримесечие Meizu ще започне да използва повече едночиповите системи на Qualcomm, които в крайна сметка ще заемат 30 % от смартфоните, представени от китайския разработчик тази година.

Към момента, повече от 90% от апаратите на Meizu се управляват от хардуерните платформи на MediaTek. Meizu ще се превърне в поредния голям китайски производител на смартфони, намалил дела на процесорите на MediaTek в своите продукти.

През четвъртата четвърт на 2016 г. по подобен път тръгнаха и брандове, като Oppo и Vivo. Миналата година Oppo пусна почти 100 млн. смартфона, 50 % от които са под управляванието на чиповете на MediaTek. При Vivo, този показател е 20 %.

Поръчките на китайските партньори помогнаха на MediaTek да увеличи приходите си с 30% през 2016 година, но въпреки това силната конкуренция от страна на Qualcomm в SoC сегмента от начално и средно ниво оказа отрицателно въздействие върху рентабилността на бизнеса на тайванската компания, в резултат на което рентабилността на MediaTek е спаднала със 7,6 процентни пункта до 35,6 %.

Meizu ще използва платформата на MediaTek, вместо Samsung Exynos 8895 във флагманския си смартфон Meizu Pro 7. В причината за това решение се превърна неспособността на Samsung да достави точния брой чипове на Meizu.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари