Mercedes-Benz представи своя първи електрически тежкотоварен автомобил

0
31

Концернът Daimler, на когото принадлежи автомобилната марка Mercedes, реши да не чака, докато Tesla Motors реши да започне производството на електрически камиони и вчера представи прототипа на своя първи изцяло електрически тежкотоварен автомобил Mercedes-Benz Urban eTruck с тегло 26 тона (това е теглото на влекача плюс товара). Името подсказва, че този екологичен товарен автомобил е предназначен за малки дистанции в градски условия и работи на практика без никакъв шум.

 

Mercedes-Benz Urban eTruck има два електромотора, разположени на задната ос, близо до колелата. Общата мощност на двигателите е 340 конски сили, а максималният въртящ момент достига 11 000 Nm. Захранването се осъществява от акумулаторен блок с капацитет 212 KWh.

 

С едно зареждане на акумулаторните батерии Urban eTruck може да измине около 200 километра. Тестовете на прототипа започват тази есен, а серийното производство на товарния електромобил може да започне едва следващото десетилетие.

 

В съобщението за пресата се казва, че до 2025 година, цената на акумулаторите, произвеждани от концерна съществено ще се понижи, а това ще даде възможност за производство на по-ефективни електромобили. Дотогава прототипът ще бъде обстойно тестван и усъвършенстван, за може да започне неговото масово производство.

Да си припомним, че Илън Мъск също анонсира електрически тежкотоварен автомобил, който ще бъде показан в началото на 2017 година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за