Micron започна тестовото производство на DDR5 оперативна памет

2
904

Мениджмънтът на компанията Micron съобщи, че са стартирани първите етапи на производството на DDR5 чипове памет.

Новото поколение оперативна памет не само ще удвои скоростта за обмен на данните, но и ще повиши информационния капацитет на чиповете. Според предварителни данни, производителността се очаква да нарасне с 85% и дори повече, при това както за потребителския, така и за сървърния пазар.

Предполага се, че плътността на оперативната памет ще нарасне от 2-16 GB при DDR4 до 8-64 GB при DDR5. Micron възнамерява да започне производството на новите чипове чрез своята 1 znm (10 nm клас) технология. При тях скоростта за обмен на данни ще нарасне до 3200-6400 MT/s (megatransfers per second). Освен това, ще намалее и консумацията на електрическа енергия, понеже захранващото напрежение ще се намали от 1,2 на 1,1 V.

Компанията Micron засега не уточнява кога точно ще започне масовото производство на новата DDR5 оперативна памет. Най-вероятно това ще стане през 2021 година, когато се очаква да се появят първите процесори с поддръжката на DDR5. Процесори с поддръжката на DDR5 оперативна памет се очаква да представят Intel (Sapphire Rapids), както и китайската Zhaoxin. Едва ли и Advanced Micro Devices ще остане настрана. А през 2021 година се очаква появата на DDR5 памет и за мощните домашни десктоп системи.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Къде е оня пpocтия дето говореше, че DDR5 ще е само за сървърите…

dsaa
dsaa

По принцип винаги е първо за сървърите, които имат нужда от повече рам, голяма част от хората още имат 16гб. А според мен 8гб ще правят само „на хартия“, както не правят и 2гб ддр4. И минимумът ще е 16гб на плочка. ХБМ го правят същото.