Micron усвоява производството на NAND флаш памет с 8 бита на клетка

3
962

Към днешен ден в потребителските SSD се използват предимно MLC и TLC чипове флаш памет. В стремежа си да приближат цената на 1 GB постоянна памет към цената, характерна за хард дисковете, миналата година редица производители усвоиха производството на QLC NAND чипове памет, в които се запомнят четири бита в една клетка. Подобни устройства имат в портфолиата си Intel, Micron, Adata и Samsung.

Сега уеб порталът WCCFTech съобщи, че американската корпорация Micron Technology възнамерява да отиде още по-далече и да започне производството на OLC (octa-level-cell) NAND чипове флаш памет, в клетките на които се запомнят по осем бита информация. Новите чипове ще започнат да слизат от поточните линии през второто тримесечие на тази година. Масовите продажби на флаш дисковете с OLC паметите трябва да излязат на пазара през четвъртото тримесечие на годината.

Предсказуемо е, че главните недостатъци на OLC NAND флаш паметите ще бъдат сравнително ниската скорост за обмен на данните и твърде скромния ресурс. Освен това, тяхното ключово достойнство – много ниската цена, в началото ще се нивелира със по-усложненото производство и големият процент на брака. Да си припомним, че в началото едва половината QLC NAND флаш чипове бяха подходящи за използване в различните SSD, които се произвеждаха в съвместното предприятие на Intel и Micron. При добре познатата TLC NAND памет, бракуваните чипове не превишават 10%.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Micron да хванат да си вдигнат качеството тия мизерници, че скандала с развалящите се последните месеци карти е в голяма степен заради тях и тъпите им дефектни чипове.. За това и Samsung за чипове памет са най добре след това HyniX…

Кольо
Кольо

Май не можеш да различиш DRAM от NAND чипове. Освен това има репортнати RTX-ки и с памети на Самсунг. Има и доста хора, с карти, които са с Майкрън памети и си работят. Да не излезе, че проблемът е претупани първоначален дизайн на платката от Нвидиа, или кофти фирмуер.

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Кой знае може и като цяло да са дефектни изобщо повечето GDDR6 чипове памет и от там да е проблема. Може и да е на nVIDIA също, че историята помни то не бяха GEforce 8 и GF9 серии всичките много брак и дефекти дадоха, както и ребрандираните GTX 2xx серии дето бяха ребранд на 8/9 серия, отделно през ония години и видеокартите им в лаптопите бяха масово още по дефектни познати като bumpgate случая дето ги съдиха, после бяха Fermi печките дето и там имаше също дефектни.. Та кой знае къде е проблема в крайна сметка, но поне аз това,… Виж още »