Microsoft добавя поддръжката на виртуализацията Hyper-V за устройствата с ARM процесори

0
340

В своя официален блог за Windows корпорацията Microsoft съобщи за тестовата поддръжка на хипервайзора Hyper-V в компютърни системи, в които се използват процесори с ARM архитектура.

Microsoft Hyper-V е популярна среда за виртуализация, която е включена в десктоп операционните системи от Windows 8.1 и нагоре и за сървърните ОС от Windows Server 2008 и нагоре. Освен това софтуерният гигант предлага и отделния пакет Microsoft Hyper-V Server с поддръжката на по-ранните версии на Windows. С помощта на Hyper-V се създава изолирана софтуерно-хардуерна структура, в която може да се инсталира специализиран софтуер или други операционни системи, включително Linux.

Конкретно в този случай става дума за лаптопа-трансформър Surface Pro X, базиран на процесора Qualcomm Snapdragon SQ1, но се поддържат всякакви устройства с ARM чипове. Новата функционалност ще започне да се предлага на участниците в програмата Windows 10 Insider Preview считано от компилация номер 19559 за версиите Enterprise и Pro.

Вижда се, че независимо от трудностите, Microsoft вярва в идеята на Windows 10 за ARM процесори и продължава активно да работи в това направление. Наскоро се появи информация, че корпорацията работи върху бързата емулация на работата на x86-64 приложенията върху ARM архитектури. Освен това експертите отбелязват значителния ръст на производителността при използването на чиповете Snapdragon 8cx, специално създадени за ОС Windows 10 за ARM процесори.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за