Microsoft анонсира излизането на лаптопи на HP, Asus и Lenovo, в които се използва системата-върху-чипа Qualcomm Snapdragon 835 с ARM процесорни ядра.

Техническите параметри на новите компютри са много добри, поддържа се постоянна връзка с интернет точно както при смартфоните и таблетите, а капацитетът на батерията е достатъчен за цял ден активна работа и една седмица в режим на готовност.

Новите лаптопи работят под управлението на Windows 10 S с емулатор, който стартира x86 приложенията в ARM средата. А някои приложения по принцип са написани за ARM архитектура и работят без емулатор. Дадена е възможност за безплатно обновяване на Windows 10 S до пълноценната Windows 10, на която могат да се стартират почти всякакви десктоп програми, а не само приложенията от магазина на Microsoft.

Има ограничения: 32-битовите програми работят без проблеми, но няма поддръжка на 64-битовия софтуер и освен това, не могат да се стартират програми използващи драйвери в режим на ядрото – антивирусните програми и игрите със защита от чийтъри.

Microsoft имаше подобен проект. Преди няколко години софтуерният гигант разработи Windows RT – орязана версия на Windows 8, която инсталира на таблети с ARM процесорите на Nvidia. Търсенето на тези таблети бе съвсем слабо и Microsoft се отказа от Windows RT.

Windows 10 за ARM процесори изглежда ще е успешна. Лаптопите с Qualcomm Snapdragon 835 са със съвсем прилични параметри. Така например, ASUS NovaGo разполага с 13,3-инчов HD дисплей, 4 или 8 GB оперативна памет, 64 или 256 GB флаш-диск, два USB 3.1 порта, HDMI видеоизход, LTE модул, а екранът може да се използва като таблет, включително със стилус. Цената на ASUS NovaGo в САЩ е $599 или $799 в зависимост от инсталираната памет.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари