От много години централните процесори на Intel, а вече на ARM и други, предлагаха достатъчно изчислителна мощност за работа на сървърите и компютрите в целия свят. Но бързото развитие на изкуствения интелект през последните 5 години доведе до създаването на нови чипове , които са реална конкуренция на класическите процесори.

На 23 юли по време на събитието CVPR2017 в Хонолулу, Хавай, Microsoft анонсира втората версия на чипа Holographic Processing Unit (HPU) 2, специално разработен за очилата HoloLens. Новият HPU 2.0 е допълнителен ИИ процесор, който анализира всичко, което потребителят вижда и чува. Чипът се намира в самото устройство и не изразходва ценно време за изпращане и получаване на данни към и от електронния облак. HPU 2.0 в момента се тества и ще се използва в следващата версия на HoloLens. Това е един от съвсем малкото случаи, в които Microsoft взема участие във всички етапи на разработка – както на хардуера, така и на софтуера и само не произвежда новите процесори.

Microsoft от няколко години работи върху тези чипове. Първият подобен процесор се използваше за следене на движението в конзолата Xbox Kinect. През 2016 година софтуерният гигант с помощта на хиляди от тези чипове преведе английската Уикипедия на испански език. През 2018 година корпорацията възнамерява да използва своите ИИ ускорители за собствени цели: разпознаване на сложни изображения, машинно обучение, прогнозиране чрез различни икономически модели и други.

В тази област Microsoft има много конкуренти: Amazon използва новия чип на Nvidia с архитектура Volta, специално предназначен за ИИ, а Google създаде собствени ИИ ускорители с име Tensor Processing Unit.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари