Microsoft създаде един от петте най-мощни суперкомпютри в света

0
751

Microsoft разработи нов суперкомпютър на базата на електронния облак Azure. Това стана съвместно и за OpenAI – некомерсиалната изследователска организация, основатели на която са Илън Мъск и Сам Алтман. Новата машина е един от най-мощните суперкомпютри в света. Той е създаден специално за тренирането на следващото поколение ИИ модели, които могат да извършват широк спектър от функции, за които са необходими големи изчислителни ресурси. Софтуерният гигант съобщи тази информация по време на събитието Microsoft Build 2020. Това е следващият етап от анонсираната миналата година съвместна работа с OpenAI.

Досега експертите по машинно обучение разработваха неголеми ИИ модели, които използваха малки комплекти от данни, за да се научат да изпълняват някаква тясно специализирана задача – да разпознаят обект, да преведат текст и т.н. Но наскоро общността на специалистите по изкуствен интелект доказа, че едновременното изпълнение на няколко подобни задачи ще доведе до тяхното по-добро изпълнение с помощта на един голям ИИ модел, обучен например, чрез милиарди страници публично достъпни текстове. Подобен модел може с големи тънкости да разпознава нюансите на речта, граматиката, концепциите и контекста, и може едновременно да изпълнява няколко задачи.

Създаването и тренирането на подобни масивни модели изисква суперкомпюттърна инфраструктура или клъстъри съвременно оборудване, съединени чрез мрежи с висока пропускателна способност. Суперкомпютърът, разработен за OpenAI е една единна система с над 285 00 процесорни ядра, 10 000 графични процесора и скорост на мрежовата връзка 400 Gb/s за всеки сървър. Той е поместен в средата на електронния облак Azure и има всички преимущества на съвременните облачни структури – бързо мащабиране, надеждни дата центрове и достъп до онлайн услугите на Azure.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари