Microsoft ще защити ноутбуците от кражба

1
26

В последните години, производителите започнаха да обръщат много внимание на защитата на мобилните устройства от кражби. Смартфоните пристигат със специален софтуер, позволяващ да следите и блокирате апарата или дори да заключите всичките си лични данни в него. В случая при ноутбуците, потребителите на практика нямат шанс да ги върнат: крадците веднага изтриват цялата лична информация и възможно най-бързо продават устройството. Компанията Microsoft обаче възнамерява да сложи край на кражбите на преносими компютри.

В края на май, Microsoft и Qualcomm обявиха съвместната си работа по проект наречен Cellular PC. Той включва създаването на преносими компютри, базирани на ARM-процесорите и с пълноценен Windows 10. Такива устройства могат да осигурят по-бърза скорост за трансфер на данните чрез вградения X16 LTE модем с помощта на електронна SIM-карта. Новият патент на редмъндската корпорация обаче описва начин за защита на ноутбука от кражба.

В патента Microsoft твърди, че потребителите ще могат да деактивират своя изгубен или откраднат лаптоп, дори и без SIM-карта в него. Това означава, че дори ако крадеца изключи устройството от клетъчната мрежа или премахне SIM-картата, потребителя все още ще може да използва функция, подобна на спешни повиквания, за да предава сигнал през мобилната мрежа на устройството за да го изключи.

За изпълнението на тази функция, Microsoft ще трябва да си сътрудничи с мобилните оператори. След изпращане на команда за изключване на лаптопа, за да се завърши този процес няма да се изискват никакви допълнителни намеси от страна на потребителя.

Ще се отрази ли функцията на броя на кражбите на преносими компютри — времето ще покаже.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
TGR
TGR
4 години

Това добре, но айде сега помислете от друга гледна точка.
И без да искате (без поставена карта и т н.) операторите и MS примерно, да не говорим за други агенции ще могат по всяко време да „видят“ къде е лаптопа или съответното устройство.
И още много други такива „приложения“ на тази технология.