2017 година стана ключова за AMD и за цялата PC индустрия. Новите процесори на AMD с архитектура Zen предлагат висока изчислителна мощност и се превръщат в сериозен конкурент на пазара. В сегмента на персоналните компютри Rizen стана алтернатива на процесорите Intel Core, а при сървърите AMD EPYC настигна Intel Xeon.

Microsoft обяви, че избира процесорите EPYC за своите облачни компютри и по-точно, за виртуалните машини Azure L. Серията L включва редица конфигурации с голям брой дискове. Сегашната фамилия използва процесорите Intel Haswell, но в бъдеще всичко се прехвърля към EPYC.

Корпорацията се е спряла на процесора AMD Epyc 7551. Чипът разполага с 32 ядра/64 потока с базова честота 2 GHz с възможност за самостоятелното ускоряване на всичките 32 ядра до 2,55 GHz. Максималният клок достига 3 GHz. Потребителите на Azure ще могат да избират между четири конфигурации.: 8 виртуални ядра, 64 GB RAM и един SSD с капацитет 2 TB; 16 виртуални ядра, 128 GB оперативна памет и 4 SSD с по 2 TB; 32 виртуални ядра, 256 GB RAM и 4 флаш диска с капацитет също 2 TB; 64 виртуални ядра, 512 GB оперативна памет и 8 SSD с капацитет по 2 TB.

AMD подчерта, че Microsoft е един от нейните първи клиенти за процесорите EPYC. Към края на годината се очаква присъединяването и на други компании.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари