Microsoft ще потапя своите сървъри в специална течност, за да повиши тяхната производителност

2
870

Microsoft започна да потапя своите сървъри в течност, за да повиши тяхната производителност и енергийна ефективност. Тази технология отдавна се използва в някои други области, а Microsoft подчертава, че това е първия път, при който се използва двуфазно имерсионно охлаждане на сървъри.

Охлаждането се осъществява чрез пълното потапяне на сървърните стойки в специално разработена течност, която не произвежда електрически ток и е разтвор на базата на флуоровъглерод. Той разсейва топлината при директния си контакт с електронните компоненти, като течността има по ниска точка на кипене – около 50 градуса по Целзий. След това протича процес на кондензация, при който течността се завръща обратно в резервоара. Като резултат от всичко това се получава една циклична система, която няма нужда от енергия за движението на този разтвор в резервоара и по този начин значително се намаляват разходите.

Кристиан Белади (Christian Belady), който е вицепрезидент на отдела за перспективни разработки на Microsoft заяви, че новата система много прилича на обикновен аквариум, в който е поставен стелажа. Самият процес на охлаждане е стандартен: течността в резервоара кипи почти по същия начин, както и в някой домакински съд. Само че, за да се нагрее водата е необходима температура от 100 градуса по Целзий, а за нормалната работа на новата охладителна система са достатъчни 50 градуса.

Масовото използване на течно имерсионно охлаждане на изчислително оборудване започна да се използва най-напред в криптовалутата индустрия. Тестовете на Microsoft показаха, че използването на тяхното двуфазно имерсионно охлаждане намалява консумацията на който и да било сървър с от 5 до 15%.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари