fbpx
1.5 C
София

MSI: през следващите години DDR5 RAM модулите ще поскъпнат с 50-60% в сравнение с DDR4

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Intel ще представи семейството процесори Alder Lake следващата седмица. Новите чипове ще предлагат хибридна архитектура на ядрата, поддръжка на интерфейса PCIe 5.0, както и новия стандарт за DDR5 памет. Преходът към новата платформа може да означава поскъпване за потребителите. По-специално, RAM-паметта от новия стандарт ще стане значително по-скъпа от сегашната DDR4.

Според MSI високите цени за DDR5 оперативна памет ще се запазят и през следващите две години. И това се обяснява не само с нововъведението в тази памет, но и с техническите й особености. Например, модулите DDR5 оперативна памет имат свои собствени контролери на захранването (PMIC), както и модули за регулиране на напрежението. Наличието на допълнителни компоненти в модулите оперативна памет от стандарта DDR5 увеличава тяхната цена и донякъде усложнява производството им в сравнение с DDR4 модулите.

В исторически план цената на новото поколение RAM модули в началото на продажбите винаги е била с 30–40% по-висока от тази на предишното поколение. В случая с DDR5 паметта, крайната цена също се формира от факта, че в модулите от ново поколение се използват допълнителни компоненти. В резултат на това, трябва да очакваме, че съпоставимите по обем DDR5 модули ще бъдат с 50-60% по-скъпи от DDR4 модулите. Обикновено движението към паритет на цените с предишното поколение отнема около две години. Вярваме, че тази тенденция ще бъде вярна и за модулите памет от типа DDR5“, пише в официалния блог на MSI.

За щастие, с новата платформа на Intel купувачът ще има избор. Тя поддържа не само новата DDR5 памет, но и сегашното поколение DDR4, което ще спести пари за закупуване на новите RAM-модули както при простото надграждане на системата, така и при сглобяване на нов компютър от нулата.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини