На голямото изложение MWC 2018 в Барселона, компанията pureLiFi показа нови устройства с поддръжката на Li-Fi връзка, осигуряваща обмена на данни с помощта на инфрачервени лъчи.

Идеята Li-Fi се разработва от няколко компании. Самата pureLiFi демонстрира в Барселона лаптоп с вграден Li-Fi модул, както и специална приставка за смартфон, която добавя поддръжката на тази технология към устройството.

Има медицински изследвания, които показват, че дълготрайното облъчване с Wi-Fi сигнал има някаква опасност за здравето. Набляга се и на факта, че това са същите честоти, използвани в микровълновите печки. При Li-Fi се използва светлина със слаба интензивност, обикновено инфрачервена, която е безвредна за хората. Освен това инфрачервените лъчи не се смесват помежду си и с излъчванията на околните рутери, и са много удобни в местата с множество паразитни сигнали. Li-Fi осигурява висока пропускателна способност на малка площ и по-добра безопасност на комуникациите.

Представените Li-Fi модул за лаптоп и калъф за смартфон показаха скорост на работа 42 Mb/s. Компанията pureLiFi води преговори с редица производители на смартфони и се очаква първите устройства с нейната поддръжка да се появят на пазара след около три години.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари