fbpx
13.5 C
София

MWC 2021: Intel анонсира нови хардуерни и софтуерни решения за 5G и Edge

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В рамките на MWC 2021 компанията Intel сподели каква са новите попълнения на нейното портфолио. Това са нови решения в сферата на 5G мобилните мрежи и при периферните изчисления. Анонсирани бяха и обновяванията на платформите Intel Network Platform и Intel Smart Edge, както и две хардуерни устройства: FPGA от серия Agilex и специализиран мрежови адаптер.

Intel отбеляза, че към 2023 година 75% от данните ще се генерират извън пределите на дата центровете – тоест, в периферията. Това променя изискванията към структурата и функциите на цялата инфраструктура, включително мрежовата връзка, изчисленията и съхраняването на данните. Един от възможните варианти за една комплексна реализация на подобна инфраструктура е нейната виртуализация и миграция предимно към електронни облаци. Intel се похвали с това, че на практика всички предлагани комерсиални vRAN използват нейните технологии.

За основа на бъдещата мрежова инфраструктура компанията предлага нова платформа, която така се и нарича – Intel Network Platform. Това до известна степен е нейният чисто формален анонс, понеже под новия бранд компанията е обединила нейните налични хардуерни и софтуерни решения, която обхваща на практика целия стек – от ядрото до периферията. Тази платформа има за цел да опрости разработването и да ускори излизането на нови продукти на пазара.

Intel Network Platform включва фирмени архитектурни системи, драйвери и друго програмно осигуряване от ниско ниво, софтуерни модули, включително стандартизирани решения за точно определен клас задачи, както и решения от високо ниво за автоматизация, мониторинг и осигуряване на информационна безопасност. Компанията предлага редица демонстрационни решения.

Що се отнася до Intel Smart Edge, то  това е софтуерен стек за периферни изчисления, който включва софтуерните решения MEC (Multi-Access Edge Computing), включващи Smart Edge и Smart Edge Open, като тази платформа досега бе известна под името OpenNESS. Архитектурата и кодовата база сега са унифицирани, като се предлагат решения както за корпоративния сегмент, така и за обикновените разработчици, които създават собствени продукти.

Хардуерните новини, ако не броим обещанието съвсем скоро да бъдат представени процесорите Xeon-D, базирани на архитектурата Ice Lake, са само две. Първото е FPGA чип от серията Agilex, в който са интегрирани хардуерни модули за бързо криптиране с поддръжката на MACSec. Това дава възможност за добавянето на допълнителен слой по безопасност за vRAN.

Втората хардуерна новина е мрежовият FHHL адаптер E810-XXVDA4T, базиран на контролера E810-CAM1. Устройството предлага PCIe 4.0 x16 интерфейс и четири 25GbE порта SFP28. Това е първият адаптер на Intel с поддръжката на времева синхронизация не само чрез IEEE 1588 PTP, но и чрез SyncE. Устройството работи при температури от 0 до +65 °C.

Предлага се и модификация за GNSS приемник (GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou, QZSS) и стандартен SMB конектор за включване на външна антена.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини