fbpx
8.8 C
София

NASA изпращат 3D принтер на Международната космическа станция

Най-четени

Наскоро 3D принтер на компанията Made In Space премина успешно тестовете на NASA и ще се превърне в първото устройство от такъв тип, което ще бъде пратено на Международната космическа станция. Това ще остане още този август – месеци по-рано от първоначално планираната дата.

3D принтерът ще позволи печатането на определени видове продукти нужни на обитаващите Международната станция, използвайки прости материали.

По-интересното, обаче, е, че след няколко месеца същия този принтер ще може да се използва не само от NASA, но и от десетки или, при интерес, дори стотици компании изразяващи интерес към печатането на 3D обекти в орбита. След завършване на августовската мисия, Made In Space се канят да започнат конструирането на самостоятелно отделение на борда на Международната станция, което ще се използва именно за триизмерно печатане. Отделението ще бъде голямо, а принтерът (или принтерите?) поставен там ще може да използва много и най-различни материали.

Компанията вече планира втори 3D принтер на име AMF, който ще бъде достъпен и за обикновените потребители. Един или няколко модела от новото устройство ще бъдат изпратени в Космоса и инсталирани в споменатото по-горе отделение. AMF също ще се използва от NASA, но ще изпълнява поръчки и на всяка друга компания или лице заинтересовани от идеята да напечатат нещо на борда на станцията.

Сигурно вече се чудите: за какво пък някой ще иска да печата продукт намиращ се на хиляди километри от него? Made In Space не разкриват конкретните приложения на принтерите си, но дават поне един доста добър пример за това как биха могли да ни влязат в употреба. Компаниите, които се занимават със сателитни технологии, например, ще могат да печатат компоненти за малки сателити с кубична форма (познати като cubesat), които после ще се сглобяват на борда на станцията и в крайна сметка ще се пускат в орбита. Всичко това може да бъде направено и от Земята, но за целта сателитът трябва да бъде изстрелян в Космоса.

Ще ни е интересно и за какви други цели ще може да се използва AMF, но ще трябва да почакаме Made In Space сами да пожелаят да разкрият тази информация.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини