fbpx
17.8 C
София

NForce 4: семейство от 4 чипсета

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

До скоро бъдещия чипсет на nVidia – nForce 4 се споменаваше само във връзка с поддръжката на SLI, но ето че станаха известни множество подробности за новия чипсет. Всъщност става дума за семейство от 4 чипсета:

nForce 4 – стандартната версия на чипсета поддържа един слот PCI Express x16, четири слота PCI Express x1, пет слота PCI 2.3, осем Serial ATA шест IDE диска.
nForce 4 Ultra добавя поддръжка на Serial ATA II (300 Mb/s), мрежов контролер с фирмен firewall, RAID и интегриран звуков контролер SoundStorm 2.
nForce 4 SLI – същия чипсет, само че с поддръжка на технологията SLI. По предварителни данни, двата PCI Express слота реално ще са комбинация „PCI Express x16 + PCI Express x8“. Това е доста повече от използвания в чипсета на Intel E7525, при който SLI се осъществява чрез комбинацията „PCI Express x16 + PCI Express x4“.
nForce 4 Pro е сървърната версия на чипсета, поддържащ от 2 до 8 процесора Opteron.

Инженерни образци на новите чипсети вече се доставят на производителите на дънни платки, а официалното им представяне се планира през втората половина на септември. Това съвсем не значи, че дънни платки на основата на nForce 4 ще видим през октомври – nVidia е известна с разтегливите си срокове при пускането на нови чипсети. Желаещите да се сдобият със система с процесор AMD64 и 2 PCI Express видеокарти вероятно ще трябва да почакат


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина

Нови ревюта

Подобни новини