fbpx
10.8 C
София

Nreal пусна AR очила за гледане на клипове в YouTube

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Понякога по-малкото е по-добре. Facebook, Google и други насочват огромни ресурси към сливането на виртуалния и реалния свят в компактни очила, което накрая води до появата на твърде големи, твърде тежки и твърде скъпи устройства с неясни перспективи.

Китайската компания Nreal, след първите експерименти в същата посока, предпочете да пусне очила с тясна, но широко търсена функционалност. И, изглежда, ‘попадна в десетката’. Новата версия ще бъде пусната в продажба в Китай, Япония и Южна Корея през декември, ще бъде по-лека и по-компактна от миналогодишния модел и ще струва ‘част от цената му’ (Nreal Light се продава за около 600 долара).

От описанието на Nreal, новите очила Nreal Air имат някои прилики с Nreal Light 2020. Те приличат на обикновени слънчеви очила, използват микро-OLED дисплеи за оптика с разширена реалност и получават захранване чрез кабел от телефона. Също така, и двете са насочени към потребителите, а не към бизнеса, изследователите или военните.

В Nreal Air компанията изостави идеята за цифровизиране на околното физическо пространство (както правят устройствата Microsoft HoloLens или Magic Leap). Това решение направи възможно премахването на предните камери от очилата, което веднага реши болния проблем на тези устройства – нарушаването на личния живот на околните хора.

Очилата Nreal Air не проследяват случващото се около тях, но могат да изобразяват приложенията за смартфони и поточно видео на голям виртуален дисплей, за управлението на който се използва смартфона. В сравнение с Light, очилата Nreal Air имат по-висока честота на опресняване на екрана – 90 Hz и увеличена плътност на пикселите – 49 ppd. Зрителното поле е 46 градуса в сравнение с 52 градуса при Nreal Light, което е еквивалентно на 130-инчов екран на 3 метра или 201-инчов екран на 6 метра разстояние. В компанията на приятели със същите очила е възможно този екран да се превърне в споделен виртуален театър за колективно гледане на едни и същи медийни файлове.

Стесняването на функционалността позволи Nreal Air да са по-леки, чието тегло е само 77 g срещу 106 g за Nreal Light. Те са подобни на обикновени очила или на умните очила Ray-Ban Stories (минус външните камери и плюс AR-дисплей).

Nreal Light работи с избрани Android 5G телефони, но Nreal Air е съвместим и с iPhone и iPad, както и с „повечето“ Android-устройства.

През 2022 г. Nreal възнамерява да разшири продажбите си на Air зад океана, считайки САЩ за основен пазар. Както при Light, компанията ще продава новите очила в партньорство с големите мобилни оператори.

Говорител на Nreal заяви, че компанията е разработила Air, след като е осъзнала, че мнозинството (78% в Корея) от потребители използват очилата за гледане на поточно видео и в по-малка степен за сърфиране в мрежата или за разработване на приложения под тази платформа.

Потребителите днес търсят по-леки, но дълготрайни AR-очила предимно за стрийминг на мултимедия и работа от дома“, казва основателят на компанията Чи Сю (Chi Xu). Липсата на камери, твърди той, също трябва да намали градуса на социално напрежение, уверявайки минувачите, че не са следени тайно.

Nreal са едни от малкото потребителски смарт-очила и техният успех или провал може да покаже какво наистина искат хората от AR устройствата – реалистичното взаимодействие с виртуалните обекти (както смятат Facebook и Magic Leap) или просто способността удобно и по всяко време да се гледа YouTube и TikTok?

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини