fbpx
2.9 C
София

Nvidia анонсира графичния процесор Tesla P100 с архитектура Pascal

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Nvidia официално представи новия графичен процесор Tesla P100 с архитектура Pascal и съобщи някои технически подробности. Чипът съдържа над 15 милиарда транзистора върху площ от 600 квадратни милиметра. Това е два и половина пъти повече, отколкото GPU с архитектура Maxwell. Графичният процесор разполага с HBM памет от второ поколение с висока пропускателна способност. Това е първият чип на Nvidia с използване на 16 нанометров FinFET технологичен процес.

 

Производителността на Tesla P100 е 5,3 TFLOPS при операции с плаваща точка и двойна точност и 10,6 TFLOPS с единична точност (видеокарта Titan X има 7 TFLOPS). Използвана е технологията NVLink, благодарение на която обменът на данни и в двете направления е 5 пъти по бърз, отколкото е възможно при PCIe. Тази технология дава възможност и за едновременното използване на до 8 видеокарти, вместо 4, както бе по-рано.

 

Nvidia каза още, че архитектурата Pascal осигурява 12 пъти по-висока производителност в сравнение с Maxwell и задачите, които досега се изпълняваха за 25 часа, сега се решават само за 2 часа. Масовото производство на Tesla P100 вече е започнало и първите компютърни устройства с новия GPU се очаква да се появят в началото на 2017 година – първоначално в сървърите и работните станции.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Agentpat™
Agentpat™
5 години

От сега се точа. Есента мисля да ковна едно Pascal-че.

Христо Димитров
Христо Димитров
5 години

Да, така вече ми звучи логично. Това изявление не го знаех затова ми се стори странно сравнението.

Компира
Компира
5 години

Това е за да покажат, че са изпълнили обещанието „Паскал 10х Максуел“. Когато направиха прословутото обещание, казаха че 2х от този прираст ще се дължи на NVLINK, тъй като ще могат да свържат 8 вместо 4 карти, както беше досега.

Христо Димитров
Христо Димитров
5 години

Това сравнение за намаляването на времето от 25 часа до 2 часа не е много коректно (от страна на nVidia) тъй като на графиката се вижда, че за 25 часа се изпълнява с 4 Maxwell карти, а за 2 часа е с 8 Pascal карти. Ако сравнят 4 към 4 а не 4 към 8 може и да стане по-достоверно.

Нови ревюта

Подобни новини