fbpx
13.2 C
София

Nvidia използва изкуствения интелект PrefixRL за намаляване площта на чиповете

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Законът на Мур вече престава да действа и проектантите на чипове търсят нови начини за подобряване на производителността при сегашното технологично ниво. Компанията Nvidia сподели в своя официален блог своя нов метод за проектиране на новите чипове с помощта на невронната мрежа PrefixRL.

Тази технология позволява да бъдат надминати възможностите на стандартните системи за автоматизирано проектиране на чипове.  На сегашното ниво се използва софтуер за автоматизирано производство на електроника (EDA), включващ алгоритми с елементи на изкуствен интелект за оптимизацията на силициевата структура на чипа. При Nvidia PrefixRL се използва по-дълбок и по-ефикасен метод. Това е невронна мрежа с дълбоко машинно обучение, подсилено чрез обратна връзка, която оптимизира дори и отделните логически елементи и компактни структури на чипа. С помощта на PrefixRL се постига намаляване площта на чипа, намаляване на латентностите и намаляване на консумираната енергия. Така например, площта на сложен 64-битов суматор, проектиран с помощта на PrefixRL, е с 25% по-малка от площта на суматора, разработен с помощта на стандартни средства.

Хардуерният ускорител на изчисленията Hopper H100 вече е проектиран с използването на новия изкуствен интелект. Този GPU от ново поколение има 13 000 възли, оптимизирани с помощта на PrefixRL.

Nvidia допълва, че за реалното моделиране на този суматор са използвани 256 GPU, а обучението на този ИИ е отнело над 32 000 часа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новинаdoPDF 11.6 Build 345
Следваща новинаnovaPDF 11.6 Build 345
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини